Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoć Hrvatske gospodarstvenicima

Hrvatsko nacionalno vijeće, u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, organiziralo je radni sastanak za vinare i vinogradare iz Srbije u okviru prostorija Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo 28. veljače. 
Na sastanku su predavanja održali stručnjaci iz Hrvatske, a prema riječima domaćina, predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Lazara Cvijina, skupovi ovakvoga tipa se u budućnosti mogu očekivati i iz drugih grana poljoprivrede i gospodarstva. 

20 vinara u registru

Na radnom sastanku, osim stručnjaka, sudjelovalo je i 15-ak vinara iz Monoštora, Subotice i njezine okolice – Tavankuta i Kelebije. Složili su se kako je edukacija poput ove korisna, ali i da bi im dobro došle subvencije iz matične države. Kao primjer za to naveli su fondaciju Prosperitati preko koje Vlada Mađarske donira sredstva osobama s mađarskim državljanstvom. 
»Svi znamo da Mađarska pomaže svoje državljane raznim poticajima preko Prosperitatea. Nadam se da će i Hrvatska prepoznati naše potrebe, te da će osnovati ovdje takvu fondaciju kako bi pomogli nama vinarima, ali i drugima«, kaže proizvođačica vina Anita Đipanov-Marijanović iz Monoštora i dodaje kako su ove godine najavljeni veći poticaji države za vinarstvo i vinogradarstvo u odnosu na prijašnje, koji su bili značajno manji u odnosu na druge grane poljoprivrede. 
Ističe i da somborski vinari nemaju često priliku za usavršavanjem te su zbog toga išli na predavanja i u Hrvatsku. 
»Potrebna su nam ovakva predavanja, jer Poljoprivredna stručna služba Sombor na godišnjoj razini održi jedno ili niti jedno. Puno se veća pozornost daje ratarstvu ili stočarstvu, kojim se i bavi veći broj ljudi. Ovakav način edukacije je puno bolji od čitanja s interneta, jer ovdje govore stručnjaci. Baš zbog toga smo prošle godine sestra i ja išle na nekoliko sličnih predavanja u Kneževe Vinograde«, navodi Đipanov-Marjanović.
Petar Čuvardić iz Subotice vinarstvom i vinogradarstvom se bavi već 30 godina i kaže kako je svaka edukacija dobro došla. 
»Svako savjetovanje donosi nešto novo. Ima puno toga i na internetu, ali živa riječ je nešto drugo, kontakt s ljudima i proizvođačima...«, navodi Čuvardić. 
Poput drugih, i Čuvardić aplicira na različite natječaje za subvencioniranje podizanja i unaprjeđivanja proizvodnje, kako preko Ministarstva poljoprivrede u Srbiji, tako i preko mađarske fondacije Prosperitati, a kaže da bi koristio i poticaje koje bi Hrvatska davala.  
Cvijin navodi kako je ovakav sastanak samo jedan u nizu, a da je osim uspostavljanja suradnje i edukacije cilj HNV-a kompletiranje registra gospodarstvenika u koji je do sada upisano 20-ak vinara iz Srbije. Prema njegovim riječima, popis proizvođača u određenom sektoru predstavlja polaznu točku za prijedlog Prosperitetnog fonda s kojim će se obratiti hrvatskoj Vladi. 

Europska iskustva

Sastanak je organiziran u suradnji s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrijom Matićem koji kaže kako je ovoga puta njegova zadaća bila da europska iskustva Hrvatske u vinarstvu i vinogradarstvu prenese pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji. 
»Cilj je da im kažemo probleme i izazove s kojima se suočavamo, kakva rješenja donosimo, kao i potpore koje uživamo zbog naših organizacijskih i drugih postignuća. Osim toga, čut će kako se dobro pripremiti za skora europska sredstva«, navodi Matić. 
Iako u Vojvodini ima vinogradarske proizvodnje, jedan od predavača na skupu izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kaže kako je ona prisutna na netipičnim vinogradarskim položajima. 
»Kod vas ima vinograda na područjima i nižim od 140 m nadmorske visine, što u Hrvatskoj nije slučaj jer je provedena regionalizacija vinogradarske proizvodnje i jasno je definirano gdje se može uzgajati vinova loza, a gdje ne. Tako mala nadmorska visina neprimjerena je u ovim agroekološkim uvjetima, jer su ondje zimske temperature ekstremno niske zbog kojih loza strada«, kaže dr. sc. Drenjančević. 
Osim dr. sc. Drenjančevića, koji je održao predavanje na temu »Zlatna žutica vinove loze«, o vinskoj omotnici govorila je i viša stručna savjetnica za hortikulturu u Ministarstvu poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku poljoprivrednicima Ilok, dipl. ing. agr. Božica Dolić, te dipl. ing. agr. Sandra Banožić iz Vukovarsko-srijemske županije na temu »Udruživanja proizvođača grožđa i vina na području Vukovarsko-srijemske županije«. 
Na sastanku su nazočili i predstavnici Poljoprivredne stručne službe Subotica. 
J. D. B. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika