Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

DSHV izlazi na izbore

 

Na sjednici Vijeća DSHV-a, koja je održana u utorak, 3. ožujka, donijeta je odluka o izlasku DSHV-a na predstojeće izbore u Srbiji. Za ovu odluku glasovalo je 27 članova vijeća DSHV-a, a dva su bila protiv. »Prva odluka je da izlazimo na izbore na svim razinama – na lokalne, pokrajinske i republičke. Druga odluka je da počinjemo pregovore sa svim izbornim listama s kojima smo do sada surađivali. Podružnice i mjesne organizacije u svojim lokalnim sredinama također pregovaraju o koalicijskim listama. Nakon pregovora i dogovora s političkim partnerima bit će donijeta odluka o tome s kim će DSHV biti u koaliciji na predstojećim izborima«, kaže predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

 

Izbori u Srbiji 2020. godine

Predsjednik Skupštine Vojvodine István Pásztor raspisao je izbore za zastupnike u Skupštini AP Vojvodine za nedjelju, 26. travnja.
Pásztor je, nakon raspisivanja izbora, pozvao građane da izađu na izbore i ispune svoje građansko pravo i izaberu tko će ih predstavljati.
»Pozivam građane da 26. travnja iskoriste svoje građansko pravo i daju glas po svojoj želji. Vi ste jedini koji imate pravo odlučiti tko će vas u narednom razdoblju predstavljati u pokrajinskom parlamentu«, rekao je Pásztor, koji je imao poruku i za stranke, koalicije i grupe građana, podsjetivši ih na to da se u Skupštini Vojvodine njeguje visok nivo tolerancije i komunikacije i poručio im da se za glasove birača bore programima i argumentima.
Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za zastupnike skupština gradova i općina u Srbiji, koji će biti održani istoga dana kada i pokrajinski izbori, a kako je ranije najavljeno, u danu zaključenja našeg tjednika, 4. ožujka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisat će parlamentarne izbore.
Z. S.


Vojvođanski front izlazi na izbore

Potpisnici Memoranduma o budućnosti Vojvodine donijeli su 1. ožujka jednoglasnu odluku o udruživanju u predizbornu koaliciju Vojvođanski front, koja će izaći na predstojeće lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore, priopćila je ta koalicija.
Za koordinatora Vojvođanskog fronta izabran je dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, koji je nakon sastanka izjavio da je jako je važno da Srbija ima »građansku, demokratsku, modernisitičku, proeuropsku i decentralističku alternativu nacionalističkom režimu Aleksandra Vučića i nacionalističkoj, centralističkoj i rusofilskoj samoproglašenoj bojkotaškoj opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju«.
»Mi mislimo da je jedini pravi i mogući način suprotstavljanja aktualnom režimu Aleksandra Vučića izlazak na izbore«, istaknuo je Kostreš i dodao da će koalicija pokušati formirati jedinstvenu listu sa svim organizacijama u Beogradu i centralnoj Srbiji »koje se zalažu za iste vrijednosti, a koje mogu doprinijeti zajedničkom rezultatu«.
Z. S.


I manjinske liste ispod cenzusa imaju šansu dobiti zastupnike

Skupština AP Vojvodine usvojila je 2. ožujka tumačenje odluke o izboru pokrajinskih zastupnika.
Razjašnjava se kako šansu da dobiju pokrajinske zastupnike imaju i one stranke i koalicije nacionalnih manjina koje na predstojećim izborima ne osvoje tri posto glasova – koliko iznosi izborni cenzus.
U tom tumačenju piše: »Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina sudjeluju u raspodjeli mandata i kada su dobile manje od tri posto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodjele mandata primjenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 posto«, prenosi list Danas.
Dodaje se da tu odredbu treba razumjeti tako da se pravilo po kojem se količnici izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 posto, odnosi samo na liste političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile manje od tri posto glasova.
Objašnjava se da količnici izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile više od tri posto glasova sudjeluju u raspodjeli mandata neuvećani.
Z. S.

 

Seminar za predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina
Prepoznavanje i zaštita 
od diskriminacije

»Prepoznavanje i zaštita od diskriminacije« bila je tema seminara za predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, na kojem je sudjelovao i dopredsjednik Povjerenstva za praćenje povrede manjinskih prava pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Goran Krnčević. Seminar je u Beogradu organizirala institucija Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. 
Nacionalna vijeća su važni partneri institucije Povjerenika, naročito kada se radi o unaprjeđenju položaja pripadnika nacionalnih manjina i zaštiti od diskriminacije na temelju nacionalne pripadnosti i etničkog podrijetla. Na seminaru je predstavljen pravni okvir za zaštitu od diskriminacije, uloga institucije Povjerenika kao i mogućnosti koje nacionalna vijeća imaju u tom pogledu. Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je istaknula kako očekuje od nacionalnih vijeća da nastave aktivno pratiti i ukazivati na slučajeve dikriminacije po nacionalnoj osnovi, jer je uočeno da broj ovakvih pritužbi u proteklih nekoliko godina stagnira i opada. 
»Korisno je bilo sudjelovati na ovom seminaru, saslušati slučajeve iz prakse, analizarati postupanje sudova i Povjerenika, te razmatrati događaje i pitanja, koje su ostali sudionici iznosili«, kaže predstavnik HNV-a Goran Krnčević. Sudionici su upoznati i s brošurama Analiza prakse postupanja Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti po pritužbama za diskriminaciju na temelju nacionalne pripadnosti i Odnos predstavnika tijela javne vlasti prema diskriminaciji u Srbiji. 
Seminar je održan u okviru projekta »Jačanje lokalnih antidiskriminacijskih kapaciteta i institucionalnih kapaciteta Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti«, podržanog od Veleposlanstva Kraljevine Norveške.
D. B. P.


Prekogranični projekt
Dunav i manjine kao poveznica

Treći radni sastanak grupe za izradu prekograničnog projekta »Dunav nas spaja« održan je prošloga tjedna u Kuli. Na sastanku su dogovoreni naredni koraci kada je u pitanju prijedlog ovog projekta koji za cilj ima jačanje društvenog i ekonomskog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju aktivnosti kojima su nositelji nacionalne manjine. 
Sastanku su nazočili predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Fonda za Europske poslove AP Vojvodine, predstavnici nacionalnih vijeća Hrvata, Slovaka, Rusina, Ukrajinaca, Mađara i predstavnici diplomacije Hrvatske i Srbije. U ime HNV-a sastanku je nazočio predsjednik Odbora za kulturu Darko Sarić Lukendić.


Hrvatska riječ i na Instagramu 

Sadržaje iz našeg tjednika Hrvatska riječ od nedavno možete pratiti i na Instagramu putem profila hrvatska_rijec. Priče iz aktualnoga broja prenosit ćemo putem ove platforme na drugačiji način, a objavljivat ćemo i još neobjavljene vijesti i foto albume nakon važnih događaja. Osim objavljivanja fotografija, ispod svake ćemo u komentaru napisati osnovne podatke o njoj, a koristit ćemo i mogućnost tagiranja čime sam sadržaj postaje vidljiv i među onima koji nas ne prate. 
Osim na Instagramu, online nas već redovito možete pratiti i preko našega sajta www.hrvatskarijec.rs te Facebook stranice NIU Hrvatska rijec Subotica.  
J. D. B. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika