Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stari-novi predsjednik

Na izbornoj skupštini Podružnice DSHV-a Srijem, koja je održana 26. veljače u Srijemskoj Mitrovici, za predsjednika je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Krunoslav Đaković. U odbor ove podružnice verificirani su mandati Damira Pismetrovića, Zlatka Načeva i Petra Pifata, a za nove članove odbora su izabrani Dario Španović, Zlatko Radanović i Darko Vuković.
Izaslanike Podružnice Srijem, kao dio organizacijskog okvira DSHV-a koji pokriva dvije mjesne organizacije u Srijemskoj Mitrovici i Novom Sadu s pripadajućim Petrovaradinom, pozdravio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. 
»Zbog složenosti prilika u Srijemu vidimo da je politički život u Srijemskoj Mitrovici i u Petrovaradinu još uvijek nedovoljno razvijen i raširen. To ne znači da zajednica nije živa. Na ovom prostoru još uvijek bilježimo najveći postotak ili učestale nasrtaje na objekte koji pripadaju hrvatskoj zajednici ili na pojedince. Nama će Srijem uvijek biti ne samo na srcu, nego i u našem djelovanju. Pozivam sve Srijemce da posve hrabro kao i do sada nastave davati prinose na opstanku zajednice u suradnji s Crkvom, s društvima i s političkom strankom. U izazovima pred kojima smo odgovorimo onako kako bismo trebali odgovoriti kao građani s punim kapacitetom, s pravima i odgovornošću«, poručio je Žigmanov.
Kao najvažnije aktivnosti u planu rada u narednom periodu Đaković je najavio angažman na ponovnom okupljanju mladeži DSHV-a, aktivan rad unutar HNV-a, te zadatak da kroz izbore osiguraju pozicije s kojih će moći djelovati kako bi mogli činiti dobro hrvatskoj zajednici. 
»Vjerujem da ćemo i ubuduće zajedništvom i jedinstvom uspjeti nešto postići za hrvatsku zajednicu. Cilj nam je da se izborimo za neke pozicije i da motiviramo mlade da nam se priključe. Ako mladi nisu politički zastupljeni, imaju dodatni motiv da idu odavde. Mi ćemo se potruditi da barem tim pozicioniranjem motiviramo ljude da ostanu«, istaknuo je Đaković. 
Jedno od pitanja postavljeno na izbornoj skupštini odnosilo se i na rješenje imovinsko-pravnog statusa Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici. 
»Prema trenutno važećim zakonima Hrvatski dom se ne može vratiti hrvatskoj zajednici. Rješenje tog problema je prešlo na politiku, na čemu sam se zahvalio predsjedniku DSHV-a. Hrvatski dom je na državnoj razini bio jedna od tema sastanka s predstavnicima državne vlasti. Na prijedlog da ga dobijemo na korištenje bez nadoknade nismo pristali. Obećano nam je da će nam Hrvatski dom biti vraćen u dogledno vrijeme«, odgovorio je Krunoslav Đaković.
Od ukupno 30 delegata, koliko je pozvano na skupštinu, nazočio je 21.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika