Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve se mijenja, ime ostaje

Majšanski put je među Subotičanima dobro poznat zbog svoje važnosti u prometu, a time i velike prometne frekventnosti. Dio ovog puta je i prijelaz iznad željezničkih tračnica – Majšanski most – važna poveznica gradskih kvartova s jedne i s druge strane željezničke trase, na čije se suvremenije uređenje i organizaciju već duže vrijeme čeka. 
Tu bi se negdje, u istom smjeru, trebao nalaziti i početak Majšanskog puta... Ali nije tako! Majšanski put, u stvari, počinje u jednoj sporednoj tihoj ulici, podalje od gradske vreve karakteristične za put, znatno prije spomenutog mosta, u blizini Osnovne škole István Kizúr. Na početku te ulice (ili puta?) stoji tabla s imenom Majšanski put (na slici), odakle se počinju nizati kućni brojevi, a nastavljaju i preko pruge. Ulica, tj. put, proteže se paralelno s mnogo frekventnijom Ulicom Jovana Jovanovića Zmaja, vodi ka Majšanskom mostu i potom nastavlja u pravcu Makove sedmice.
Stariji stanovnici dijela grada u kojem se nalazi početak Majšanskog puta ističu kako ime njihove ulice pouzdano nije mijenjano nekoliko desetljeća, te je isti naziv imala i u vrijeme kada je nastavak puta s druge strane mosta nosio ime VIII. vojvođanske udarne brigade (kao i osnovna škola koja je, također, promijenila ime u Majšanski put). 
Sjećanja stanovnika ulice doista potvrđuju stare karte. Iako su mnoge subotičke ulice vremenom mijenjale imena, Majšanski put je prema karti iz 1928. godine išao istom trasom i počinjao na istom mjestu gdje je i danas. Situacija je jednaka i na karti Subotice 1921. (u prilogu), a jednim dijelom ulice i na karti iz 1911. godine. Neupadljiv i zanimljiv početak Majšanskog puta opstaje duže od stoljeća...   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika