Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poticanje znanstveno-istraživačkih projekata o Hrvatima izvan RH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Željko Holjevac potpisali su Sporazum u suradnji kojim su utvrdili važnost podupiranja i razvijanja postojećih, kao i osmišljavanja novih znanstvenih i stručnih projekata te razvijanja odnosa institucija Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske s ciljem istraživanja ključnih fenomena i najvažnijih pitanja Hrvata izvan domovine, a time istovremeno i očuvanja i promicanja hrvatskog jezika i kulture.
Milas i Holjevac izrazili su spremnost za razvijanje međusobne suradnje i provođenje zajedničkih aktivnosti, posebno u području znanstveno-istraživačke djelatnosti te provedbe znanstvenih i istraživačkih projekata u okviru zajedničkih interesa. Dogovoren je sastanak u narednom razdoblju na kojem će, zajedno sa suradnicima, konkretizirati projekte i detaljnije definirati pravce suradnje.
»Prioritet nam je do ljeta objaviti Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskom maticom iseljenika, a otvoreni smo i za ostale znanstveno-istraživačke projekte od zajedničkog interesa na dobrobit Hrvata u Bosni i Hercegovini i hrvatskih zajednica širom svijeta, od Europe i obje Amerike do Australije i Novog Zelanda«, istaknuo je ovom prilikom Holjevac.Milas je kazao je kako je Ured i dosad dobro surađivao s Institutom Ivo Pilar, dodavši kako će formalni Sporazum toj suradnji dodatno doprinijeti. »Uvjeren sam kako će se potpisivanjem Sporazuma stvoriti kvalitetan okvir koji će poticajno djelovati na našu buduću suradnju i poboljšati provođenje zajedničkih aktivnosti, posebno u provedbi znanstveno-istraživačkih projekata, u povezivanju s Hrvatima izvan Hrvatske, o temama hrvatskog iseljeništva, hrvatske nacionalne manjine i Hrvata u Bosni i Hercegovini«. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika