Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvođanski front održao tribinu u Lovćencu

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo dići ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj žive. Istakao je i da nikoga izvan Vojvodine nije briga za ono što se dešava u njoj. Kako je rekao, usprkos svim davanjima i plaćanjima televizijske pretplate i sustava, na televizijama s nacionalnom frekvencijom je važnije kako je okrenuta kocka na trgu u Beogradu nego ima li 800.000 ljudi u Banatu pitku vodu. »Novi Sad nema bolnicu. Ima vojvođanski Klinički centar, ali nema bolnicu. Od 167 km autocesta napravljenih prošle godine samo 17 km je u Vojvodini«, kazao je Čanak.
Podsjećajući na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će se truditi da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca, Čanak je naglasio da je nedopustivo da se bilo kome zabrani rad ili da mu se prijeti zbog toga što je drugačije nacionalne pripadnosti ili političkog uvjerenja. Kako je rekao, ako to dopustimo, ponovit će se sve ono što se prije 30 godina dešavalo Hrvatima u Hrtkovcima i u 27 sela u Srijemu, kada su protjerani.
Čelnik Crnogorske partije Nenad Stevović je istakao da je ovo teško vrijeme za Crnogorce u Srbiji zbog neprimjerenog i otvoreno neprijateljskog stava beogradskog političkog establišmenta prema svemu što danas nosi prefiks »crnogorski«, kao i zbog medijske hajke prema susjednim državama. 
Narodna zastupnica LSV-a Olena Papuga istakla je da se u posljednje vrijeme posvetila problemu crnogorskog jezika, odnosno činjenici da jedino Općina Vrbas nije uvela u službenu uporabu crnogorski jezik, iako za to postoji zakonska obaveza. »Poslije brojnih zastupničkih pitanja i dobijenih i nedobijenih odgovora, sredinom prosinca smo to pitanje pokrenuli i pred Ustavnim sudom. Čekamo odgovor i nadamo se pozitivnom odgovoru koji se jedini i može dobiti«, poručila je ona.
»Možemo puno više ako smo zajedno, možemo ostvariti naše ciljeve samo ako smo ujedinjeni, možemo puno toga učiniti i kada je u pitanju Mali Iđoš, Lovćenac, Vojvodina, Srbija. Mi hoćemo Srbiju učiniti europskom državom, prosperitetnom, u kojoj će na djelu biti vladavina prava, koja će imati razvijene institucije, koja će kreirati prave, zdrave politike usmjerene prema interesima građana, koja će voditi uravnoteženu i dobrosusjedsku politiku, državu koja će politiku voditi u dijalogu. Sve ono što vidimo da postoji danas u Europskoj uniji. Takva država će biti regionalizirana, Vojvodina će imati punu autonomiju i mi ćemo imati ono što nam pripada«, poručio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika