Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grad Labin

– Hajde, idemo u grad Labin!
– Sada to nije prioritet. Prvo znaš što je na redu.
– Ali ja moram ići u Labin.
– Ne sad....
– Ja idem odmah.
– Odmah?
– Da, baš odmah. 
Poruka koju mi je prenijela prijateljica je zvučala nekako ovako: Labin ... grad rudara ... od austrougarske do juge ... puno bosanaca ... specifična sprega i subkultura .... godinama zapostavljen .... volem ... stari grad kao srednjovjekovna utvrda s izlizanim stepenicama ... čarobna staza do Rabca ... kroz šumicu i potoke ... trail meka ....
Ovaj dio s Bosancima mi je uvijek omiljen kad se ugnijezdi nekako, jer je znak da ima i dobre zabave, to nam se već usadilo. No, poruka je kriva što pakiram vrijeme i sve što me je danas čekalo i odlazim istražiti Labin i vidjeti što imaju za ispričati o toj čarobnoj stazi. 

Grad na brdu

Bolje od onoga kad opis krene iza sedam brežuljaka je biti na jednom od brežuljaka, a upravo je to slučaj s Labinom. Smješten na 320 metara nadmorske visine, na brežuljku s kojeg se pruža fantastičan pogled na more, kao i okolnim naseljima među kojima je i primamljivi Rabac, ali i pogled na Kvarner, Gorski kotar i Velebit, te obližnju zelenu uvalu Prklog, koja je proglašena zaštićenim krajolikom. Meni se zapravo čini da bi ovdje sve moglo dobiti zaštićenu notu.
Labin je smješten u Istarskoj županiji i čine ga sedamnaest naselja: Bartići, Breg, Duga Luka, Gondolići, Gora Glušići, Kapelica, Kranjci, Labin, Marceljani, Presika, Rabac, Ripenda Kosi, Ripenda Kras, Ripenda Verbanci, Rogočana, Salakovci i Vinež i bilo bi odlično obići ih sve. Grad koji je doživio procvat likovnom i kiparskom umjetnošću, svoju povijest temelji na rudarstvu. U prošlosti Labin se zvao Albona, a naziv je ilirsko-keltskog podrijetla i znači grad na brdu ili visoko selo. Dovoljna vam je jedna duga šetnja gradom da osjetite i doživite povijest grada. Labin je moguće sagledati iz dva dijela, starog dijela na utvrdi i novijeg naselja Podlabina. Mediteransku i europsku povijest Labina najbolje će prikazati gradska loža i brojne palače, crkveni toranj iz 12. stoljeća, koji je i najviša točka, te renesansni bastion i razni barokni detalji koje ćete zapaziti na ulicama. Kulturni turizam i starine su glavni aduti ovog mjesta. Danas Labin živi od metalne industrije, prerade drva, trgovine i svakako turizma, dok je nekada gospodarstvo bilo zasnovano na rudarstvu. Najbolji prikaz svega onoga što je ovaj gradić bio, ali i onoga što jest, doživjet ćete u Narodnom muzeju Labin i to toliko vjerodostojno da ćete u ulasku u podrum dobiti rudarske šljemove jer je upravo tu smješten rudnik, dok su na posljednjem katu renesansa i rokoko.

Sve te čarobne staze

Kada u muzeju osjetite kompletni prikaz povijesti, etnografije, arheologije, baštine i kulture vrijeme je da doživite zadivljujući spoj prirodnih ljepota i neprocjenjive kulturne baštine Labinštine na 11 turističkih pješačkih staza i šetnica – od Rapca, bisera Kvarnerskog zaljeva, preko slapova i potočića ispod srednjovjekovnoga starog grada Labina te Raše, najmlađega istarskog gradića i najduže uvale Prtlog do zadivljujućih panoramskih pogleda sa skitaca. Na internet stranicama je moguće preuzeti karte za sve spomenute staze, a nakon gledanja mapa, sjetih se da su upravo Labin i Rabac startna mjesta najduže i najatraktivnije utrke u Hrvatskoj – 100 milja Istre.
I za kraj, negdje sam pročitala kako u Labin ne dolaziš zbog Labina nego zbog sebe, jer ćeš tu naći mir i tišinu, a za to će se pobrinuti čari netaknute prirode.  
– Labin je savršen, jedva čekam da odemo.
– Još ne odustaješ od ideje?
– Tek sad ne odustajem.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika