Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Činiti pokoru i trpljenje za druge

Dvadesetak mladih iz Subotice i okolice uz vodstvo fratra iz subotičke Franjevačke crkve Danijela Maljura hodočastilo je u subotu, 22. veljače, na Pokorničkom hodočašću za mlade. Svoj put započeli su ispred crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a završili 25 km dalje u kapelici Crne Gospe u Franjevačkoj crkvi. Tijekom sedam sati pješačenja mladi su molili i pjevali psalme, a dio puta je bio i u šutnji.  
Hodočasnica Regina Dulić iz Đurđina kaže da je ovo prvo hodočašće koje je organizirano u Subotici, a na kojemu je sudjelovala te je vrlo sretna zbog toga. 
»Svi prizori koje smo vidjeli već su nam odavno utkani u srca, jer ih poznajemo od djetinjstva, ali prvi puta smo ih gledali na ovaj način. Većina naših roditelja odraslo je radeći na ovim poljima kroz koja smo koračali, a sada smo mi kao njihova djeca išli predati sav taj rad Gospodinu. Jer sve što roditelji čine – čine za svoju djecu; isto tako Otac nebeski i danas čini čudesa za svoju djecu, a mnoga su odlutala od Njega«, kaže Dulić, dodajući kako je ovo bila izvrsna prilika za korizmenu pripravu. 
Fra Maljur navodi da je povod hodočašća bio čin pokore za one koji ju ne čine, s posebnim naglaskom na mlade Subotice. 
»Imajući u vidu Kristovu žrtvu htjeli smo napraviti nešto slično, da kao ‘miniotkupitelji’ podnosimo pokoru i trpljenje za druge ljude. Ako netko za svoje grijehe neće učiniti pokoru, a u takvom svijetu živimo da ljudi puno griješe a malo čine pokoru, onda ćemo to mi učiniti za njih. Pred očima smo imali sve mlade, posebno u našem gradu i našoj biskupiji, koji žive daleko od Boga. Oni su na žalost daleko od ispovjedaonice i ne čine pokoru jer imaju potpuno drugačije interese, koji nisu duhovne naravi nego svjetovne. Htjeli smo pridonijeti da Bog i dalje ostane blizu njih – da mi učinimo pokoru za njih jer ju oni, zbog jednog ili drugog razloga, nisu učinili«, kaže Maljur. 
Za one koji žele činiti pokoru i boriti se protiv zla, a ne mogu na ovaj način, Maljur kaže da Isus poziva sve na post i molitvu. 
»Post je oblik pokore koji svi možemo činiti bilo kada. Za to ne moramo čekati nikakvo hodočašće, kao ni za molitvu – sve to možemo činiti i u svome domu. Svi smo pozvani da se borimo protiv zla na takav način. Kroz pokorničke čine na koje poziva i sv. Franjo ne samo da ćemo otjerati đavla, nego ćemo biti bliži Isusu, što nam je primarni cilj dok smo ovdje na Zemlji, ali i zalog za onaj budući, na Nebu. 
J. D. B. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika