Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za premundurene dane daleko se čuje

Tradicijski prikaz pokladnog običaja Mačkare u Golubincima i ove godine organiziralo je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Tomislav. 
Manifestacija je započela pokladnim jahanjem u petak, 21. veljače, koje su organizatori pokrenuli prije devet godina, što predstavlja uvod u Mačkare. U subotu, 22. veljače, održan je natjecateljski dio u dvorani OŠ 23. oktobar u Golubincima, gdje je za najbolju masku proglašen Čudesni vrt, a središnji dio manifestacije – karneval, održan je u nedjelju, 23. veljače, na kojemu su sudionici u karnevalskoj povorci prikazali svoje raznobojne maske.

Preko 200 godina

Među brojnim sudionicima iz Golubinaca, Surčina, Apatina, Šapca i Leskovca trinaestu godinu zaredom bila je i Športsko-plesna udruga Feniks iz Osijeka. Voditelj udruge Darko Valentić ili osoba koja je na Mačkarama bila zaražena coronavirusom kaže da ih na ove premundurene dane svake godine privuče »fantastičan tim ljudi koji ovo organizira«, te da ideju za masku treba tražiti u vijestima i svijetu oko nas. 
Iako se pokladni običaji Mačkare u Golubincima uoči korizmenog posta održavaju već oko 200 godina,  u vidu karnevala i pokladnog jahanja obilježavaju se odnedavno – od prije desetak godina. Za očuvanje ove nematerijalne kulturne baštine Hrvata značajnu zaslugu ima Društvo Tomislav, poručuje njegova predsjednica Anita Žanić. 
»Mačkare su u Golubince stigle doseljavanjem Hrvata iz Dalmacije, ovdje su se preobrazile i postale su u biti Mačkare. Tomislav se trudi da već godinama održi tu tradiciju te je manifestacija prerasla naše lokalne okvire i postala prepoznatljiva u cijeloj staropazovačkoj općini«, kaže Žanić. 

Uskoro dio Federacije

Prvi puta Mačkarama je nazočio savjetnik federacije europskih karnevalskih gradova za Srbiju, Miroljub Radivojević. Pored oduševljenja, koje nije mogao skriti, Radivojević je najavio i ulazak Mačkara, odnosno Golubinaca u ovu Federaciju. 
»Prvi put sam na tradicionalnom karnevalu u našoj sredini. Nema ovakvih u Srbiji, svi su turističkog tipa. Zadovoljstvo mi je biti ovdje. Nadam se da će ovaj karneval za godinu-dvije biti dio Federacije«, rekao je Radivojević. 
Federacija europskih karnevalskih gradova trenutačno je najveća manifestacijska organizacija na svijetu, okuplja oko 550 gradova iz Europe i svijeta.
U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća manifestaciji je nazočio  predsjednik Odbora za kulturu Darko Sarić Lukendić, koji je izrazio je zadovoljstvo što se ova tradicija očuvala u Golubincima tolike godine, ali i što se konstantno razvija te čini Hrvate vidljivijima na kulturnoj i turističkoj mapi Srijema. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika