Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nova riječ za 2019. godinu

SUBOTICA – Izašao je dvobroj Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ za 2019. godinu. Na više od 330 stranica dvobroj donosi raznovrstan sadržaj kroz devet cjelina. Među ostalim, u časopisu se predstavlja beogradski krug hrvatskih pjesnika kao i suvremeno pjesništvo Rusina iz Vojvodine. Donosi i radove u kojima se obrađuje i interpretira starija hrvatska književnost, od nepoznatih zapisa bećaraca i bunjevačkih narodnih pjesama do nepoznatih činjenica iz života Matije Evetovića. Također, tu su i stalne rubrike Kritička čitanja književnoga naslijeđa i Čitanja književne produkcije. Časopis je obogaćen grafičkim prilozima Darka Vukovića iz Petrovaradina. Nova riječ izlazi u sunakladi ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ. 

Dužijanca na Sajmu turizma

BEOGRAD – Na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu na štandu Grada Subotice, u dvosatnom programu, posjetiteljima i medijima predstavljena je manifestacija Dužijanca, koju organizira UBH Dužijanca iz Subotice. 
»Dužijanca je pokretni muzej bunjevačkih Hrvata na ulicama Subotice. Ona je veličanstvena priča o zemlji i zahvalnosti, radu i umjetnosti, povijesti i budućnosti bunjevačkih Hrvata. Dužijanca je najstariji događaj ljetnih kulturnih dešavanja u Subotici. To je proslavljanje ljudskog rada i običaja vezanih za žetvu i njegovana je na salašima i u obiteljima bunjevačkih Hrvata«, rekao je direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković.
Posjetitelji Sajma imali su priliku uživati u ljepoti nošnje i plesa bunjevačkih Hrvata, risarskom ručku (slanini od mangulice i domaćem kruhu koji je za ovu prigodu ispekla Ruža Juhas) i u dobroj kapljici risarske rakije koju su posluživali bandašica i bandaš. Za tamburašku podlogu pobrinuli su se momci iz sastava Ruže.
LJ. C.

Vojvođanski Hrvati na Maškarama u Baji

BAJA – Nakon dugogodišnje stanke, u mađarskom gradiću Baja obnovljene su Maškare, a gosti manifestacije bili su i Hrvati iz Vojvodine. Maškare su stari običaj tamošnjih Hrvata u kojem sudjeluje cijeli grad. U prikazu ovog zanimljivog običaja sudjeluju: medo, bošnjak, didak, batinaš. Medo i didak simboliziraju zimu i zlo, dok bošnjak i batinaš baš suprotno. Bošnjak na lancu vodi medvjeda i zapovijeda mu da pleše, te na kraju medo simbolično umire (kraj zime). U međuvremenu didak se ponaša vragolasto sve dok to batinaš ne primijeti, tada ga istuče batinom i otjera ga (simbolično tjeranje zime).
U Baji su na Maškarama bili predstavnici Mladeži DSHV-a: Dominik Skenderović iz Tavankuta, povjerenica za Mladež iz Žednika Marijana Vojnić Hajduk i predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković iz Subotice. Domaćin im je bio ravnatelj tamošnjeg Kulturnog centra bačkih Hrvata Mladen Filaković. Centar je jedan od organizatora Maškara.
»Ostvareni su kontakti. Kod Hrvata u Mađarskoj nalazimo iskrene prijatelje i pouzdane partnere za suradnju, što je i više nego važno za buduće djelovanje. Dogovorili smo suradnju po pitanju umrežavanja mladih, zajedničko odlaženje na programe koji se organiziraju kako kod nas u Vojvodini, tako i kod njih u Mađarskoj. Imali su priliku prvi puta sudjelovati kao promatrači ovakvog vida Maškara koji je za nas dosta nepoznat, jer se na našim prostorima to ne organizira u tom kontekstu. Zaključci su pozitivni, vjerujemo da će se izroditi jake partnerske veze među mladima preko granice i vidimo mogućnost za obostrani napredak«, kaže Marin Piuković. 

Hrvatska riječ i ZKVH na novosadskom Sajmu knjiga 

NOVI SAD – NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavit će svoja najnovija izdanja i na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu. Manifestacija se održava na Novosadskom sajmu, a predstavljanje spomenutih nakladnika bit će održano idućeg petka, 6. ožujka, na središnjoj sajamskoj bini s početkom u 14 sati. NIU Hrvatska riječ predstavit će knjige Mala Katica Katarine Firanj i Nepodnošljiva lakoća umiranja Franje Kašika, a ZKVH će predstaviti novi dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ.        
Predstavljanje je organizirano uz potporu resornih tajništava AP Vojvodine, na čijem štandu će se, među ostalim, moći vidjeti i različite knjige i publikacije hrvatske manjinske zajednice. 
Novosadski sajam knjiga bit će održan od 3. do 9. ožujka. Ulaz je besplatan.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika