Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U slavu starih vremena i običaja

Posljednja nedjelja pred korizmu već deset godina rezervirana je za Prelo sićanja i dva prateća događanja koja ovo okupljanje Bunjevaca Hrvata čine svojevrsnim brendom hrvatske manjinske zajednice na sjeveru Bačke.
Okupljanje svih sudionika odjevenih (opravljeni, prim. a.) u narodnju nošnju, što je i jedini i glavni uvjet sudjelovanja, bilo je zakazano za 17 sati kod restauriranog spomenika Svetom trojstvu u Subotici. Nakon prvog zajedničkog fotografiranja, uslijedio je u svojevrsnom prigodnom defileu odlazak na večernju misu u Franjevačkoj (Staroj) crkvi. Nakon bogosluženja i ponovnog fotografiranja ispred oltara, svi sudionici su se zaputili prema HKC-u Bunjevačko kolo, gdje ih je ovoga puta, zahvaljujući originalnoj ideji organizatora (Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović iz Subotice), dočekalo ugodno iznenađenje. Naime, deseto Prelo sićanja održano je doslovno kao nekadašnja prela ovdašnjeg življa. U narodnim nošnjama i pod svjetlošću lampaša i svijeća!  

Mali jubilej

Prvo Prelo sićanja, prema ideji tadašnjeg predsjednika HKC-a Bunjevačko kolo Davora Dulića, održano je 2011. godine, ali je nakon stečaja ove hrvatske institucije organizaciju prihvatio i nastavio Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović i njegov prvi operativac Ivan Piuković.
»Proslavljamo deseto Prelo sićanja, jedan mali jubilej u kojem smo svih proteklih godina uspjeli održati kontinuitet ove lijepe manifestacije koja je vremenom sve više rasla u svojoj masovnosti. Mnogo je novih ženskih i muških nošnji sašiveno tijekom svih ovih godina njegovog postojanja, što je jako dobro za očuvanje naše tradicijske kulture na ovim prostorima. Napravljen je veliki iskorak i nadamo se da će i u budućnosti Prelo sićanja zaživjeti, a mi svi u njegovoj organizaciji ustrajati u namjeri očuvanja prikazivanja žive slike načina na koji su, u stara vremena, naši preci organizirali i slavili prelo. Osobno, za mene je Prelo sićanja veliki ponos i radost«, kaže Piuković.
A brojnost i masovnost prekrasnih bunjevačkih narodnih nošnji koje su prošle nedjelje navečer bile nošene na subotičkim ulicama, na svetoj misi u Staroj crkvi i konačno u Velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, činili su jednaki ponos i radost svih sudionika koje su na početku Prela sićanja pozdravili vlč. Ivica Ivanković Radak, u ime Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović i predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin. Prelo je, prigodnim riječima o značenju ove lijepe manfiestacije, otvorio msgr. Andrija Anišić, a potom su zaslužnim sudionicima koji su svih proteklih deset godina svojim zalaganjem pridonijeli njegovom trajanju uručene prigodne diplome.

Dojmovi sudionika

Na gotovo svih deset Prela sićanja bio je Martin Gabrić, koji se i ovoga puta s radošću obukao u svečano ruvo.
»Volim nošnju i sve što je naše, i drago mi je da mogu biti tu skupa sa svima ostalima na ovom lijepom Prelu sićanja. Na ovaj način čuvamo naše običaje, nošnju, kao i sve drugo što je za nas Bunjevce Hrvate prepoznatljivo«, kaže Gabrić.
Redovita sudionica je i Anica Ivković, čije riječi, također, na najbolji mogući način ilustriraju ljepotu i vrijednost ovog autentičnog tradicijskog događanja.
»Jako je lijepa uspomena, prilika da se obučemo i vidimo koliko još našeg svijeta čuva ove naše običaje, vraćajući se na trenutak u daleku prošlost. Divan je osjećaj biti na misi u narodnoj nošnji, a ovoga puta sam obukla svilu (suknja i kecelja), dok sam gornji dio novije izrade prekrila velikom striganskom maramom, uz obveznu povezanu maramu na glavi«, kaže Anica Ivković.
Prvi puta na Prelu sićanja je bio Stanislav (Cule) Bašić Palković, koji živi i radi u Francuskoj.
»Ovo je doživljaj za vječnost. Prvi puta u svom životu sam obukao narodnu nošnju i na svojevrstan način oživio duh svih mojih predaka. Odlazak na svečanu misu u ovom lijepom ruvu za mene je bio poseban doživljaj koji ću s velikom radošću zauvijek pamtiti, a sve fotografije s ponosom pokazivati svojim prijateljima u Francuskoj«, kaže Stanislav Bašić Palković.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika