Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravo Španjolsko selo

Kada naslov tekstu date Španjolsko selo, imate za pravo malo zbuniti priču, a da vam to ne zamjeri nitko. Želim pisati o španjolskom selu, Španjolskoj i svemu što me je tu zbunilo, ali ne želim ne podijeliti dojam koji je na mene ostavio skorašnji susret s Dunavom. Divna, osunčana nedjelja i Dunav u punoj svojoj širini, svom rastu, svojoj divljini i mirnoći. Prekrasna njegova obala, odlična ekipa, kotlić, Sunce, kanu, izlivena jezerca i pronađeni izvori bili su sjajni za obojiti jedan nezaboravan dan i krenuti u radnu nedjelju punim plućima. O Daraži Foku i njegovom divnom odnosu s Dunavom sam već pisala, pa ovdje i stajem jer odista želim pisati o španjolskim selima i to zato što mi je ova tema poručena.
»Daj napiši nešto o Španjolskom selu, da ne misle ljudi da je to samo izraz za nešto potpuno nerazumljivo ili strano.« Baš tim riječima mi se obratila prijateljica. Ukoliko ostane prostora, kasnije ću objasniti zašto ovaj izraz znači baš to, ali sad bih pisala o španjolskom selu, atrakciji smještenoj u Barceloni, muzeju arhitekture i kulture Španjolske.

Španjolska u malom

Španjolsko selo (Poble Espanyol) je izgrađeno u Barceloni za potrebe Svjetskog sajma i internacionalne izložbe 1929. godine. Dizajnirali su ga katalonski arhitekti Josep Puig i Cadafalch, a plan je bio nakon sajma srušiti ga. Dakle, građeno je 13 mjeseci, a plan je bio srušiti ga nakon 6 mjeseci. Malo mi je nevjerojatno ne očekivati ​​popularnost, ali im se upravo dogodila i ona je spasila ovo divno mjesto od zaborava. Glavni cilj ove atrakcije je prikazati arhitekturu iz različitih dijelova Španjolske. Španjolska na dlanu.
Ovaj simpatičan i autentičan kompleks je smješten u popularniji dio Barcelone, odmah blizu Magične fontane, zauzima površinu od 49 tisuća četvornih metara, a organiziran je u 117 zgrada, trgova i ulica 15 različitih područja Španjolske. Ulice krase galerije, umjetničke radionice, kazalište ali i brojne vinarije, restorani i slastičarne. Možete odabrati okusiti neke od specijaliteta s okusom Španjolske ili uživati ​​u magiji koju stvaraju majstori stakla, kože, drveta, keramike i slično. Najpopularniji su posjeti staklariji.
Ovaj dio grada je popularan i po različitim događajima i manifestacijama koje se ovdje organiziraju kao što su koncerti, flamenko nastupi, vjenčanja, izložbe i često je baš Španjolsko selo idealno za sakriti se nakon vrelog dana u Barceloni. Neću otkriti koje je obilježje dano na ulazu, ima li favoriziranih dijelova Španjolske, ali da ćete osjetiti dušu Španjolske, to mogu garantirati.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika