Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagrebački kvartet nastupa u Subotici

Povodom obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u subotičkoj Sinagogi će u nedjelju, 19. siječnja, biti priređen koncert renomiranog Zagrebačkog kvarteta. Organizatori koncerta su Veleposlanstvo Hrvatske u Srbiji, Generalni konzulat Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija Subotička Sinagoga. Početak je u 19 sati, ulaz je besplatan, a karte se mogu dobiti još danas (petak, 17. siječnja) u Hrvatskom nacionalnom vijeću (Preradovićeva 13) od 8 do 16 sati ili u subotičkoj Sinagogi od 10 do 18 sati. 
Na konferenciji za medije na kojoj su govorili predstavnici hrvatskog konzulata u Subotici, HNV-a i Fondacije Subotička Sinagoga, istaknuto je kako je ovaj koncert svojevrstan poklon građanima Subotice u povodu velikog događaja za Hrvatsku, aktualnog predsjedavanja Vijećem EU. 
»Koncert ovog renomiranog ansambla iz Hrvatske bit će prava poslastica za sve ljubitelje klasične glazbe. Kao predstavnici hrvatske zajednice, sudjelujući u organizaciji ovog događaja, želimo obogatiti kulturni život Subotice«, kaže Darko Sarić Lukendić iz HNV-a.
Na programu će biti djela: Klasični vrt suvremenog hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka, Gudački kvartet u A-duru, op. 18, br. 5 Ludviga van Beethovena i 3. gudački kvartet u F-duru, op. 73 Dmitrija Šostakoviča. 
Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, osnovan 1919. godine. Održao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima i snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada. Kvartet trenutno djeluje u sastavu: Martin Krpan (prva violina), Davor Philips (druga violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika