Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kruna europskog puta

Hrvatska je u Europsku uniju ušla 2013. a od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine bit će na čelu te zajednice od 28 država, predsjedajući Vijećem EU. Povodom obilježavanja početka predsjedanja, kao velikog događaja za tu državu, u nedjelju, 19. siječnja, u Subotici je priređen koncert renomiranog hrvatskog ansambla, Zagrebačkog kvarteta. Ovom kulturnom događaju u reprezentativnom prostoru subotičke Sinagoge, nazočio je veliki broj publike, njih preko 1.000. 
Među ostalim, koncertu su nazočili i predstavnici pokrajinske vlasti, te gradova Subotice i Sombora. 
Na programu su bila djela suvremenog hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka (Klasični vrt), te svjetski poznatih Ludviga van Beethovena (Gudački kvartet u A-duru, op. 18, br. 5) i Dmitrija Šostakoviča (3. gudački kvartet u F-duru, op. 73). 

Europska ideja – zajednička inspiracija

Organizatori koncerta bili su Veleposlanstvo Hrvatske u Srbiji, Generalni konzulat Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija Subotička Sinagoga. 
Generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša je u svojem obraćanju prije početka koncerta istaknuo kako je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU »kruna dosadašnjeg europskog puta te države« te dodao kako je hrvatski narod »oduvijek bio privržen europskoj obitelji kao zajednici koja daje politički i gospodarski kvalitetan okvir za siguran život svih hrvatskih građana, ali isto tako i zajednici koja uvažava nacionalne manjine«. 
»Snažna Europa u svijetu punom izazova slogan je kojega je Hrvatska izabrala za predsjedanje, predstavljen kroz četiri krovna područja koja pokazuju viziju europskih prioriteta u razdoblju pred nama. Ti se prioriteti očituju kroz Europu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i Europu koja je utjecajna. Sukladno tome, ono što će biti posebno važno u naših šest mjeseci predsjedanja Unijom donošenje je višegodišnjeg financijskog okvira, puna provedba europskog stupa socijalnih prava, početak rada na zaustavljanju negativnih demografskih trendova, bolja povezanost u EU, jačanje prostora slobode, sigurnosti i pravde, posebno značajno – sastanak na vrhu sa zemljama našeg susjedstva u svibnju, zatim zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena, prilagodba tržišta rada poslovima budućnosti, približavanje Unije građanima, a osobito mladima, te zaštita poretka i temeljnih vrijednosti«, rekao je Pleša te dodao kako je koncert Zagrebačkog kvarteta dar sa željom »da svi zajedno ostanemo posvećeni ovom europskom projektu kojem možemo i trebamo dati svježe ideje kako bi europska ideja ostala zajednička inspiracija, težnja i vizija«. 

Susret s uzvišenim

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Subotička Sinagoga Tivadar Bunford zahvalio je organizatorima koji su za »ovaj veliki događaj izabrali ovo divno sakralno mjesto, molitveni dom naših sugrađana, Židova«. 
»Zahvalni smo svima koji svoje manifestacije održavaju na ovome mjestu, i vrata ovoga doma će uvijek biti otvorena za sve, tako i za hrvatsku zajednicu, kako bi svatko od nas mogao prezentirati drugima svoje kulturno blago. Grad Subotica, koji je vlasnik ovog divnog objekta, spomenika kulture, dao nam je veliku odgovornost, da čuvamo ovo prekrasno mjesto i da ga oživimo. Nije slučajnost, ali upravo će sutra, 20. siječnja, biti godinu dana otkada smo Sinagogu otvorili za javnost. Naporno radimo na tome da naši sugrađani i naši gosti koji dolaze izdaleka ovdje susretnu nešto posebno, nešto uzvišeno, nešto što se zove čudo. Glazba je upravo najljepši izvor nadahnuća i stvaralaštva, stoga smo u Fondaciji Subotička Sinagoga veoma radosni što će čudo i ove večeri obasjati vaša lica i vaša srca«, kazao je Bunford.
Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin je rekao kako su Hrvati u Srbiji ponosni na činjenicu da je njihova matična domovina Hrvatska još 2013. završila sve aktivnosti na planu europskih integracija i postala punopravnom članicom EU. 
»Čvrsto vjerujemo da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU biti poticaj svima u Srbiji da još posvećenije i angažiranije pristupaju svim izazovima u eurointegracijskim procesima koji su pred nama. Radujemo se i činjenici što je Hrvatska prijenosom svojih znanja i iskustava pomogla i dalje pomaže Srbiji u europskim integracijama i da će zagrebački samit Europske unije u svibnju biti ključni zamajac da i naša država, Srbija, ubrza priključenje EU. Kao i do sada, Hrvati u Srbiji, kao lojalni građani, u tim procesima davat će svoje prinose«, kazao je Cvijin. 
Koncertu su, među ostalim, nazočili predstavnici državnih vlasti Hrvatske i Srbije, AP Vojvodine, Grada Subotice i Grada Sombora, te hrvatskih institucija i udruga u Srbiji.

Reprezentativni hrvatski ansambl

Zagrebački kvartet najstariji je i vjerojatno najbolji hrvatski komorni ansambl, osnovan 1919. godine. Održao je preko 4.000 koncerata na svim kontinentima i snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada. Kvartet trenutno djeluje u sastavu: Martin Krpan (prva violina), Davor Philips (druga violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo).
Član kvarteta Davor Philips kaže za naš tjednik kako su sa subotičkim započeli niz koncerata koje će, pod pokroviteljstvom hrvatske države, izvesti tijekom šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Nastupili su u ponedjeljak i u Beogradu, a očekuju ih koncerti i u Bukureštu, Madridu, Hamburgu i Berlinu.  
»Subotička Sinagoga je zbilja prekrasan ambijent, na svjetskom nivou. Posjećenost koncerta bila je jako dobra, nije često da se ovako dupke popuni koncertni prostor, nama je bila čast svirati pred ovolikim brojem publike. Organizacija je također bila na visokom nivou. Kvartet je u Subotici gostovao i prije nekoliko godina, 2013., kada smo održali koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Budući da je kvartet prošle godine obilježio sto godina postojanja, vjerojatno je da su i neki prijašnji sastavi kvarteta gostovali u ovom gradu«, kaže Philips.  
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika