Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Natječaj iz područja kulture

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja raspisalo je svoje natječaje za ovu, 2020. godinu. U području kulture, među ostalim, raspisan je i Natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz područja suvremenog stvaralaštva u Srbiji u 2020. godini, u okviru kojega se može aplicirati za programe i projekte u području kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina. Mogu aplicirati projekti koji doprinose jačanju kapaciteta subjekata u kulturi, omogućavaju veću dostupnost kulturnih sadržaja te projekti suradnje, umrežavanja, koprodukcije, gostovanja u zemlji i regiji (zemljama maticama). Natječaj je otvoren do 1. veljače. Sve dodatne informacije i formulari dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs.

Mirko Turšić novi predsjednik Jelačića

PETROVARADIN – Dosadašnji član Upravnog odbora Društva Mirko Turšić novi je predsjednik HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina. On je na tu dužnost izabran jednoglasno na prvoj ovogodišnjoj sjednici Upravnog odbora udruge, održanoj u petak, 17. siječnja. Na toj sjednici je dosadašnji predsjednik Društva Petar Pifat podnio ostavku.

Koncert STO-a u Somboru

SOMBOR – Subotički tamburaški orkestar (STO) održat će u četvrtak, 30. siječnja, koncert pod nazivom Nebo je granica u Narodnom kazalištu u Somboru, s početkom u u 20 sati. Nastupit će Subotički tamburaški kvartet i Subotički tamburaški orkestar, a ravnateljica je Sonja Berta. Gost večeri bit će vokalna solistica Gordana Vidaković. Na programu će biti pop, rock i jazz glazba. Ulaznice po cijeni od 400 dinara mogu se kupiti u Narodnom kazalištu u Somboru.
M. T.

Marinbal u Lemešu

LEMEŠ – HBKUD Lemeš organizira Marinbal u Lemešu koji će biti održan u subotu, 1. veljače, u mjesnom Domu kulture, s početkom u 19.30 sati. Goste će zabavljati tamburaški sastav Rujna zora iz Subotice. Osim dobre zabave, organizatori najavljuju tradicionalni lemeški paprikaš i neograničeno piće, fanke u ponoć te bogatu tombolu. Cijena ulaznice je 1.500 dinara, a za školarce i studente 1.000 dinara (uz pokaz đačke knjižice ili indeksa). Na kupljenih 10 ulaznica jedna je gratis. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je blagovremeno rezevirati na telefon: 061/6477970 (Tamara Kanjo Brkić). 
Z. V.

Veliko prelo u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2020. koje će biti održano u subotu, 25. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. U programu sudjeluje Veliki preljski tamburaški orkestar kojeg sačinjavaju: ansambl Hajo, ansambl Ravnica, ansambl Biseri i ansambl Ruže i članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo.
Tijekom večeri će biti pročitana najljepša preljska pisma, a birat će se i najljepša prelja s pratiljama.
Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera i piće tijekom večeri. Svaka ulaznica sudjeluje u izvlačenju bogate tombole. Glavna nagrada je ljetovanje na Hrvatskom primorju, dar ureda Hrvatske turističke zajednice iz Zagreba. Sve informacije u vezi s rezervacijom karata mogu se dobiti u Uredu HKC-a ili na telefone: 024/555-589 i 064/6590-635.

Prelo mladeži u Subotici

SUBOTICA – Pokladna zabava Prelo mladeži bit će održana u subotu, 15. veljače, u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 21 sat. Goste će zabavljati tamburaški ansambli Ruže i Akord te DJ. Ulaznice u pretprodaji koštaju 200 dinara, dok će se na ulazu prodavati po cijeni od 250 dinara. U cijenu ulaznice uračunato je i jedno piće po želji sudionika. Rezervacije i informacije moguće su na telefon: 064/530-32-02.

Poziv za Liru naivu 2020.

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice upućuju poziv za 18. susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2020. Ovogodišnji pokrajinski susret pjesnika bit će održan 23. svibnja u Somboru.
Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. 
Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 1. travnja 2020. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com
Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-211-3186.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika