Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Torta sa smokvama

Prošle godine moja ljubav prema smokvama nije bila zadovoljena. Promakla mi je sve i jedna svježa smokva, a kada je konačno sazrela smokva u obiteljskom dvorištu, nisam smjela unositi šećer u organizam tako da sam i njoj morala odoljeti. Koliko volim smokve znaju svi koji me poznaju i ta ljubav se visoko kotira na ljestvicama omiljenih namirnica u mom životu. Ovih dana me je nekako spopala želja za smokvama, a kako ih nema svježih, morat će poslužiti suhe.
Sve velike proslave obilježavamo tortama, pa sam tako odlučila nagraditi ljubav između smokve i mene jednom finom tortom. Nije malo poznato da izbjegavam praviti torte za koje je potrebno peći kore, ali neka ovo bude presedan.
Potrebno: 
Kora – 10 bjelanjaka / 350 g šećera / 300 g sjeckanih suhih smokvi / 100 g sitno sjeckanih oraha / 60 g brašna
Fil – 10 žumanjaka / 6 žlica šećera / 100 g crne čokolade / 250 g maslaca.
Dekoracija – 300 g slatkog vrhnja / 100 g crne čokolade
Postupak: Odvojiti bjelanjak od žumanjka, te pjenasto umutiti bjelanjke uz postupno dodavanje šećera. Kada se šećer istopi mućenjem, dodati smokve i orahe ali je važno miješanje nastaviti ručno. Na kraju dodati i brašno i sjediniti smjesu. Smjesu staviti u pravokutnu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Kada se kora prohladi, narezati je na tri jednaka dijela. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, pa ih staviti na paru da se kuhaju. Dodati crnu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Kada se fil prohladi dodati mu pjenasto umućen margarin i sjediniti fil. Na tacnu staviti prvu koru, premazati filom, pa to ponoviti još dva puta. Posljednji fil dekorirati umućenim slatkim vrhnjem i rendanom čokoladom.
Lijepo je praviti tortu za ljubav. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika