Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bastioni novinarskog profesionalizma

Lokalna samouprava i ove godine traži lokalne medije koji će se baviti novinarstvom.
Tako bi se u jednoj prosto proširenoj rečenici mogao prepričati sadržaj »javnog poziva za sudjelovanje na natječaju za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz područja javnog informiranja u 2020. godini« što ga je osmog dana ovoga mjeseca potpisao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Za tu plemenitu namjenu (medije koji će se baviti novinarstvom) lokalna samouprava iz proračuna za ovu godinu predvidjela je da izdvoji blizu 40 milijuna dinara, s tim da maksimalni iznos sredstava određenom korisniku ne može biti veći od pet milijuna.
Kao i prethodnih, lokalna samouprava i ove je godine – pozivajući se na ugledni 15. članak Zakona o javnom informiranju – jasno odredila pravila igre kada je riječ o ciljevima, odnosno svrsi izdvajanja ovih sredstava: »radi istinitog, pravodobnog i potpunog informiranja građana Subotice«, uključujući tu i medije koji izlaze na nacionalnomanjinskim ili pak na većinskom jeziku, a sve s ciljem »unaprjeđivanja medijskog i novinarskog profesionalizma«. Na natječaj se, piše i to u javnom pozivu, mogu prijaviti svi lokalni mediji koji su upisani u Agenciju za privredne registre, kao i poduzetnici koji se bave »proizvodnjom medijskih sadržaja«, a ne mogu javni servisi i oni koji se financiraju iz republičkog ili pokrajinskog proračuna.
Uvjeti su, dakle, vrlo jasni, ali zato, kao i svake godine, s visoko postavljenom ljestvicom na čijem se vrhu vije pojam novinarskog profesionalizma. Lokalna samouprava u startu navodi da joj je cilj istinito, pravodobno i potpuno informiranje građana Subotice, a ne servilno, zapisničarsko i propagandno izvještavanje. Iako to nije napisano, lako se da razumjeti da lokalna samouprava od lokalnih medija i ove godine očekuje da se na analitički i kritički način bave temama od javnog interesa, pri čemu će upravo ona (lokalna samouprava kao nositelj lokalne vlasti) biti prva i najčešća adresa novinarskih profesionalaca. Iako to nije tako napisano, lokalna samouprava u javnom pozivu javno priznaje da će biti otvorena za sva novinarska pitanja koja se tiču djelokruga njenog rada. Tako se od ove godine – da se to nazrijeti iz javnog poziva već u uvodnom dijelu o istinitom, pravodobnom i potpunom informiranju građana – neće moći dogoditi da te neki njen činovnik, pa bio to i sam gradonačelnik, zavlače s odgovorima na pitanje zašto nema otvaranja Doma kulture u Tavankutu ili, recimo, što je s Hrvatskim školskim centrom u Subotici? Dapače, lokalna samouprava će – da se to lako razumjeti iz javnog poziva – preko svog Medija centra biti bastion novinarskog profesionalizma, koji s nestrpljenjem očekuje hrpu pitanja koja se tiču najrazličitijih područja iz njezine nadležnosti. Rukavica je, dakle, bačena medijima izravno u lice.
»Što da ove godine prijavimo, a da sigurno prođe?«, pitanje je s kojim se ovih dana vjerojatno susreće svaki vlasnik lokalnog medija. Željni novca, a svjesni da više neće prolaziti neki bezvezni projekti koji blage veze nemaju s istinitim, pravodobnim i potpunim informiranjem građana Subotice, oznojeni vlasnici grozničavo gledaju u kalendar, jer rok je tu: do 1. veljače treba prijaviti nešto što će zadovoljiti standarde novinarskog profesionalizma.
»A da prijavimo da ćemo se baviti uzrocima sječe 200 metara stabala topole kod vinarije Petra na Paliću? To je i tako do danas skriveno od javnosti, a dogodilo se još prije dvije godine, a i ima veze s materijom pod kojom smo i registrirani«, kaže možda netko iz RTV YU eco na zajedničkom sastanku s kolegama iz drugih medijskih kuća.
»Sjajna ideja. A da prijavimo mi možda bavljenje rušenjem kuća u Ulici braće Radića? To je još razmjerno svjež slučaj, a i zanimljivo je da je lokalna samouprava oborila odluku državnog tijela. Tko zna na što ćemo i na koga ćemo sve tu naići«, nadovezuje se možda netko iz Subotica.coma.
»Nije loše, nije loše. Ali mislim da naš prijedlog jednostavno ne može a da ne prođe: bavljenje porijeklom imovine gradonačelnika. Znate ono: bazen i tenisko igralište u dvorištu u Subotici, nekretnine u Crnoj Gori...«, reći će možda netko iz RTV-a Subotica.
»Ako vaš prođe, mora i naš: uvjeti pod kojima se dobijaju građevinske dozvole i rušenje objekata u zaštićenoj jezgri grada«, kazat će možda netko iz Subotičkih novina.
»Huuu, dobro. Već smo mislili da za nas neće ništa ostati. Ali, evo: mi ćemo predložiti medijsko rasvjetljavanje paljenja dijela imanja Simona Osztrogonca u Kraljevom Brigu i ispitivanje razloga zbog čega je smijenjen u Gradskom vijeću«, zaključit će možda netko iz RTV-a Pannon.
»A zelena fontana, wellness centar na Paliću?«, zapitat će možda netko iz Magločistača.
»Što će ti to? Pa ići ćemo kad bude otvorenje«, zaključit će unisono ostali.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika