Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zahtjev za promjenama na RTS-u

»Smatramo da RTS ne poštuje zakone o javnom informiranju i javnim medijskim servisima, a ono što radi je prikrivanje potpune istine, dezavuisanje i obmanjivanje građana. Stoga smo uputili zahtjev, tražeći da RTS krene s potpunim, istinitim, objektivnim i profesionalnim izvještavanjem građana o svim aktualnim temama i dilemama«, kaže znanstveni savjetnik Instituta za fiziku dr. sc. Slobodan Prvanović, inicijator zahtjeva za promjenu uređivačke politike javnog servisa za dnevni list Danas.
Do sada ga je potpisalo više od 140 članova akademske zajednice i on je u srijedu predan Upravnom odboru, direktoru i urednicima RTS-a.
»Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsificiranih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ‘Đilasovih milijuna’ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se prije svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u oporbi«, navodi se u tekstu zahtjeva.
Potpisnici također traže da se na javnom servisu osigura mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, koji bi mogli nesmetano i bez cenzure iznijeti svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrjepljuju njihove stavove.
Profesorica Ekonomskog fakulteta u Beogradu Galjina Ognjanov kaže za Danas da se boji da naši građani, pa ni pojedini urednici i novinari RTS-a nisu zaista svjesni važnosti javnog servisa za razvoj srpskog društva.
»Međutim, treba naglasiti i to da je ovdje reč o pružatelju medijskih usluga čiji sadržaj smo kao građani svi u obvezi plaćati. Stoga, kada gledamo iz tržišnog ugla, trebamo znati da je upravo po osnovu naplate usluge informiranja građana, RTS dužan poštivati potrebe za informativnim i edukativnim programima svih onih od kojih naplaćuje te usluge. Pošto u sadašnjem programu RTS-a neka značajna pitanja ostaju nedovoljno pokrivena ili potpuno sakrivena od javnosti očigledno je da izvještavanje RTS-a nije u skladu s interesima svih građana, te otuda i ovaj javni apel akademske zajednice«, kaže Ognjanov.
Predsjednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić kaže da je svaka građanska inicijativa dobrodošla i vrijedna pažnje.
»UO je i do sada raspravljao o predstavkama grupa građana koje su raznim povodima stizale na našu adresu, ako su bile u okviru naših ovlaštenja«, rekao je Vuletić za Danas, ne precizirajući hoće li i o ovom zahtjevu biti rasprave na UO. 
Priredila: J. D.


Tavankutski Gubec dobio 
sredstva od Grada za 
prošlogodišnji Festival voća

U Plavoj dvorani Gradske kuće u petak, 17. siječnja, član Gradskog vijeća zadužen za područje privrede Ákos Újhelyi uručio je ugovore od strane Grada Subotice za refundaciju sredstava za organiziranje i održavanje sajamskih manifestacija za 2019. godinu. Među 11 udruženja je i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta koji je na ovom natječaju aplicirao s IX. Tavankutskim festivalom voća koji je održan 28. rujna 2019. godine. U ime tavankutskog udruženja potpisivanju ugovora je prisustvovao predsjednik Društva Ladislav Suknović.
I. D.


Dekan Veleučilišta 
Lavoslav Ružička u HNV-u

U subotu, 25. siječnja, u 18 sati, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća bit će održan sastanak na temu osiguravanja upisnih kvota na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru, te stipendija i smještaja u Studentskom domu. Tom prigodom nazočni će biti dužnosnici HNV-a, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička dr. sc. Željko Sudarić i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. sc. Milan Bošnjak.


Joksimović: Opredijeljenost 
za europske integracije

Srbija je, na početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Europskoj komisiji (EK) službeno podnijela još jednu pregovaračku poziciju u poglavlju 27 – okoliš i klimatske promjene, izjavila je u ponedjeljak srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.
Naglasila je da Beograd sada ima ukupno spremnih pet pregovaračkih poglavlja.
Srbija na taj način »pokazuje ozbiljnost, istrajnost i dosljednost u procesu reformi i opredjeljenju za europske integracije«, priopćeno je poslije sjednice Vlade Srbije.
Po riječima ministrice Joksimović, riječ je »o veoma zahtjevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz sudjelovanje 28 institucija«, te da je riječ o »najkompleksnijem dokumentu s više od 1.600 stranica, koji je dosad Srbija predstavila Europskoj uniji«.
Ministarstvo za zaštitu okoliša istaknulo je da pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga u čijoj izradi je sudjelovalo 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih tijela, te da je obrazložen financijski okvir za aktivnosti u narednom razdoblju, kako bi Srbija dosegnula standarde EU na polju zaštite okoliša. 
Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno »zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK«, te »velikoj energiji i taktičnosti« koju je Vlada pokazala nakon procesa screeninga.
Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi, po njezinoj ocjeni, »u pravom trenutku«, to jest u vrijeme formuliranja europskog »Zelenog dogovora«, praćenog Investicijskim planom, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Layen predstavila 14. siječnja u Strasbourgu.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika