Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Temelji nekadašnje Meteorološke stanice

Vila Szigethy ucrtana je na karti obale Palićkog jezera koja (vjerojatno) potječe iz 1908. godine (Povijesni arhiv Subotica; 3.2.2.27.). Na fotografiji na kojoj je prikazan dio te karte ime vile ispisano je u desnom kutu. Radi pojašnjenja, lokacija vile koje danas nema, ali se suvremenici još sjećaju ove zgrade kao Meteorološke stanice, nalazi se uz šetnicu kraj jezera u smjeru ka Muškom štrandu.
U knjizi Istorija Palića, objavljenoj 1998. godine prema istraživačkim zapisima Palićanina Auréla Stadlera, navode se podaci i o Szigethy vili, dijelom i iz osobnih razloga autora. Naime, ljekarnik Béla Szigethy 1903. godine otvorio je ljekarnu na spomenutom mjestu (»na obali blizu Štranda«), zato što su u to vrijeme postojali planovi o izgradnji ljetovališta subotičkog Dječjeg doma u neposrednoj blizini, odmah preko ceste. Plan, međutim, nije realiziran, te je Szigethy 1912. godine zatvorio ljekarnu i prodao je Móru Stadleru, ocu autora knjige zapisa o povijesti Palića. Mór Stadler je prije toga imao apoteku u Győru, a ovu je kupio preseljenjem na Palić. Farmacijom se nastavio baviti i sin. Obiteljska ljekarna iz vile preselila se u zgradu Male Abazie, koje također više nema, a potom 1931. godine kod Glavnog ulaza.
I Aurél Stadler u svojoj knjizi bilježi kako se u zgradi nekadašnje ljekarne u vrijeme nastajanja rukopisa nalazi Meteorološka stanica. Ova zgrada, međutim, više ne postoji. Srušena je u bombardiranju Palića u noći 20. svibnja 1999. godine, kada je pogođena antena Radio Subotice koja se nalazila u blizini. Na mjestu zgrade ostao je veliki krater, a na ulazu u dvorište  – neoštećena kapija. Usamljena kapija još je postojala izvjesno vrijeme (fotografiju snimio Nikola Tumbas 2001. godine). Više je nema.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika