Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Čestitka predsjednice HNV-a novoizabranom predsjedniku Hrvatske

Poštovani gospodine Milanoviću, 
dopustite da Vam u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji, uputim iskrene čestitke na izboru za predsjednika Republike Hrvatske. Uvjerena sam da su državljani Republike Hrvatske u Vama dobili predsjednika koji će odgovorno i posvećeno obnašati svoju dužnost. Isto tako, vjerujem da će i Hrvati u Srbiji u Vama imati državnika koji će svojim djelovanjem pridonositi rješavanju brojnih izazova s kojima se suočavamo. 
Istakla bih ovom prigodom da vodstvo hrvatske zajednice u Republici Srbiji ulaže velike napore i posvećeno radi kada je u pitanju kako ostvarivanje prava svih pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji tako i razvoj zajednice. Vjerujem da ćemo s Vama, kao predsjednikom naše matične domovine, nastaviti dobru komunikaciju i suradnju, da ćete razumjeti izazove s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji te svojim zalaganjem učiniti da oni i nadalje budu prioritet i na pozitivni način se razrješuju kako bi u konačnici i Hrvati mogli uživati prava koja imaju i drugi građani Republike Srbije. 
U tom duhu još jednom Vam, gospodine Milanoviću, upućujem iskrene čestitke, te Vas u čvrstoj vjeri u daljnju suradnju srdačno pozdravljam, 
Jasna Vojnić, predsjednica

Čanak najavio »novi početak« 
borbe za autonomiju

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je formiranje koalicije Vojvođanski front »novi početak« borbe za prava Vojvodine i dodao da su svi iz Beograda protiv autonomije te pokrajine, prenosi agencija Beta. »Aleksandre Vučiću, ovo što sada gledaš je novi početak. To nije početak našeg kraja, već njihovog, jer smo mi jači, bolji i dokazali smo da imamo strpljenje, a kada strpljenja više nema, Vojvođani nemaju rezervni položaj. Dakle, ovo je novi početak i upamti, Aleksandre Vučiću, ja sam Vojvođanin«, poručio je Čanak na tribini u Zrenjaninu, održanoj 10. siječnja.
Predsjednik Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine Dragan Civrić kazao je kako se ponosi time što je autonomaš, jer »autonomaši vole Vojvodinu, a ne mrze Srbiju«. »Vojvođanin nije nacionalnost, Vojvođanin je način života, vrijednost, kultura, tradicija. To više ne dozvoljavamo da se urušava«, poručio je Civrić.
Predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je rekao da se Vojvođani trebaju izboriti za »suštinu i ono bez čega nema boljitka u Vojvodini, a to je zakonodavna, izvršna i sudska vlast, vojvođanska imovina, vojvođanski prihodi, vojvođanske institucije; to su prirodni i radom stvoreni resursi, sve ono što je bilo naše, a što su nam nasilno oduzeli. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju«.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naveo je da sve članice Vojvođanskog fronta dijele identične političke vrijednosti: Europska unija, demokracija, moderna decentralizirana država, vladavina prava, poštovanje manjinskih prava, prenijela je agencija Beta.
J. D.

Zastoj koji nije dobar

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov ocijenio je u Danu uživo na N1 kako se može reći da u odnosima Hrvatske i Srbije »postoji zastoj koji nije dobar«. Govoreći o odnosima Beograda i Zagreba, rekao je da u posljednje dvije godine nije bilo sastanka na najvišoj razini između dvije države.
»Toga mislim da mora biti, mislim da mora postojati vrijeme kada će se određena vrsta komunikacije morati ostvarivati i na višim nivoima, ne bi trebao postojati prostor za sujetu. Ne može se to nazvati ‘zamrznuti konflikt’, ali ima mnogo elemenata koji govore o tome. Može se govoriti da postoji zastoj koji nije dobar, neće doprinositi ni europskim integracijama Srbije, ni normalizaciji odnosa«, kazao je Žigmanov.
Govoreći o čestitki koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio novoizabranom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, kazao je da je »najvažnije da je čestitka došla«.
»Mislim da je prva gesta sa strane Vučića učinjena: čestitao je pobjedu, a Milanović je registrirao da je čestitka stigla. Ne vjerujem da će biti poziva na inauguraciju, ali to ne treba iščitavati kao negativnu gestu«, kaže Žigmanov.

DSHV osudio prijeteći grafit 
upućen Čanku 

Prijeteći grafit »Čanka pod nož« koji je ispisan na zgradi u Novom Sadu, u novosadskom naselju Liman 1 najoštrije je osudio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov ocijenio je u pisanoj izjavi za javnost da je to »još jedan od dokaza da, kada su u pitanju predstavnici političkih snaga koje se kritički odnose spram određenih fenomena, tema, problema unutar srbijanskog društva, nema određene tolerancije. Svjedoci smo da se na tako negativan i brutalan način prijeti«, upozorio je on. Dodao je da se nada da takve prijetnje ni na koji način neće ostaviti traga na djelovanje predsjednika LSV-a.
»Čak smo čvrsto uvjereni da će on, kao jedan od najhrabrijih političkih subjekata u Srbiji, nastaviti da djeluje i govori ono što je i do sada govorio, a u tome će imati saveznika i u DSHV-u«, poručio je Žigmanov.
Pojavu grafita osudili su i LSV, Vojvođanska partija, Crnogorska partija i Liberalno-demokratski pokret.
J. D.

Dačić: Od Hrvatske očekujemo poseban doprinos

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u utorak u Beogradu da eurointregracije i Kosovo ostaju prioriteti Srbije i u 2020. godini. Na novogodišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji i direktore i glavne i odgovorne urednike medija Dačić je rekao da usprkos zalaganju Srbije nije zadovoljan situacijom s Kosovom »jer je pravi dijalog izostao, uslijed odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije«, prenosi dnevni list Politika. Dačić je istakao vojnu neutralnost Srbije i rekao da je situacija na Kosovu za Srbiju najveći političko-sigurnosni izazov.
On je istaknuo da europske integracije ostaju ključni vanjskopolitički prioritet Srbije i da od Hrvatske, koja je preuzela predsjedanje Vijećem EU, očekuje poseban doprinos politici proširenja.
»Samit EU – zapadni Balkan koji se planira za svibanj u Zagrebu trebao bi zabilježiti konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa. Za države koje su već odmakle s integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unaprijeđena s jasnom političkom podrškom«, rekao je Dačić i dodao da posebnu podršku očekuje i od Njemačke, najsnažnije ekonomije EU.
Nabrajajući rezultate srpske diplomacije u 2019. godini Dačić je naveo i da je u svijetu otvoreno više srpskih veleposlanstava i počasnih konzulata.
»U 2019. godini u ukupnom iznosu od preko 100 milijuna dinara sufinancirano je 414 projekata namijenjenih dijaspori i Srbima u regiji. Podržali smo više od 200 omladinsko-sportskih i kulturno-umjetničkih događaja i priredbi u inozemstvu i matičnoj državi«, naveo je on.
Dodao je da građani Srbije bez viza mogu putovati u 71 zemlju, po čemu je Srbija na 39. mjestu na svijetu.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika