Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fuji, Fiji

Jednom prilikom sam pisala o tome kako jednaku paniku imam s knjigama i putovanjima, a ona me obuzima iz spoznaje da mnoga mjesta nikada neću obići, kao što mnoge knjige neću nikada pročitati. Kada paničim još više, onda se bojim da za mnoga mjesta neću nikada ni čuti, a knjige ni sresti. Ideja je što više mjesta opisati, istražiti, o njima pogledati film, pročitati po neki putopis ili pogledati zanimljivu reportažu... uvrstiti ih u abecedu putovanja i sačuvati od neupoznavanja.

Fuji i Fiji

Upali su prosto u slovo F, dovoljno egzotičnog naziva za biti zajedno i dovoljno daleko za razlikovati se i dovoljno daleki za sumnju kako ih nikada neću obići.
Moja prva ljubav kad su putovanja u pitanju je more, pa prvo idemo na Fiji. Neke od najljepših plaža na svijetu, okružene prostranim tirkizom smještene su baš na ovom otoku, a takav dojam prenose i filmovi snimani tamo, među kojima su nam najpoznatiji svakako Plava laguna i Castaway. Fiji je otočna država koju čine 322 otoka i 522 otočića smještenih u Oceaniji. Službeni naziv je Republika Fiji što objašanjava i njezino uređenje. Glavni grad je Suha i on je smješten na glavnom otoku Viti Levu, koji je dugačak oko 200 kilometara. Od većih otoka na popis dospijevaju Vanua Levu, Taveuni i Kadavu, dok su ostali manji otoci podijeljeni u skupine Lomaiviti, Lau, Moalo, Yasawa, Mamanuca i Rotuma. Većinsko je domorodačko fijijsko stanovništvo, ali je veliki postotak došljaka iz Indije.
Svi ovi podaci su super i njih neću propustiti, jer su dostupni, ali ono što ću propustiti ako ne posjetim Fiji jest koraljna obala koju karakteriziraju sela otoka Fiji, polja šećerne trske, koraljne lagune i plaže. Propustit ću i neka od najljepših mjesta Fijija, smještena na otocima arhipelaga Mamanuca i Yasawa, okružena dubokom vodom i orubljena koraljnim grebenima s tirkizno i ​​pastelno-zelenom bojom mora. Jasava je recimo od onih mjesta koja nisu popularna samo za turiste, nego njegove dijelove favorizira i domaće stanovništvo koje posebno izdvaja vapnene špilje na otoku Sawa-i-Lau s veličanstvenim formacijama koje smatraju božanskim tvorevinama. Dakle, ne znam bih li prije plivala, ronila ili samo zurila. Kada smo kod ronjenja i te moje strasti, posebno bi mi bilo žao ne spoznati čuveni otok Taveuni zbog nevjerojatnog podvodnog svijeta, uključujući 31 km dug greben duginih boja. Otoci grupe Lomaiviti predstavljaju kombinaciju »žive povijesti«, a nešto što se uglavnom nađe na putu svakog tko posjećuje Fiji su otoci Nadi i Denarau. Nadi zbog aerodroma, a Denarau zbog svoje popularnosti, čini se.

Kanibalizam ili šetnja aktivnim vulkanom

Stanovnici Fijija su bili poznati po kanibalizmu, i to priči daje onako malo zanimljivu notu, a drugoj današnjoj destinaciji zanimljivost daju stručnjaci koji je i dalje smatraju aktivnim vulkanom. Doduše, Fuji je posljednji put eruptirao 1708. godine. Fuji je najviša planina japanskog otočnog svijeta, nalazi se u blizini južne obale glavnog japanskog otoka Honshu, sto kilometara zapadno od Tokija. Vrh na visini od 3.776 metara, najviši na arhipelagu, može se vidjeti iz 13 pokrajina. Ukoliko planirate posjet ovoj vulkanskoj planini, onda neka to bude u srpnju ili kolovozu jer je to razdoblje godine pogodno za ovakve pothvate i uspone. Računajte da nikako nećete biti sami, jer u tom razdoblju oko pola milijuna turista korača put vrha. Za sam uspon je potrebno oko pola dana, ture predvode iskusni vodiči, a ova šetnja se ubraja u jednu od najživopisnijih na planetu. Uz put se nalaze i kolibe namijenjene turistima za promatranje fantastičnih izlazaka i zalazaka Sunca. Svakako, obavezan je posjet hramu Fuji Sengana, planini Tendzo, a nikako ne smijete propustiti ni pet divnih jezera Fujija.
Hoće li me ova metoda »posjeta« destinacija uvaliti u depresiju ili će me veseliti, vidjet ćemo ali svakako mi je želja posjetiti Fiji i Fuji postala veća. Ukoliko vas put odvede tamo, razglednica će me veoma obradovati.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika