Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Veliko prelo u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2020. koje će biti održano u subotu, 25. siječnja 2020., u dvorani Tehničke škole  Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. U programu sudjeluje Veliki preljski tamburaški orkestar kojeg sačinjavaju: ansambl Hajo, ansambl Ravnica, ansambl Biseri i ansambl Ruže i članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo.
Tijekom večeri će biti pročitana najljepša preljska pisma, a birat će se i najljepša prelja s pratiljama.
Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera i piće tijekom večeri. Svaka ulaznica sudjeluje u izvlačenju bogate tombole. Sve informacije u vezi s rezervacijom karata mogu se dobiti u Uredu HKC-a ili na telefone: 024/555-589 i 064/6590-635.

Natječaj za najbolju »preljsku pismu«

U povodu Velikog prela 2020., Organizacijski odbor te manifestacije raspisao je natječaj za najbolju »preljsku pismu« ovogodišnjeg prela. Napisane pjesme je potrebno dostaviti u ured HKC Bunjevačko kolo, adresa Preradovićeva br. 4, Subotica: osobno, putem pošte ili na e-mail adresu: hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom: za Veliko prelo 2020. – natječaj za »Preljsku pismu«. Uz prijavu je potrebno napisati tko je autor pjesme i kontakt telefon. Pjesma treba biti napisana na hrvatskom jeziku ili na bunjevačkoj ikavici s temom koja je prigodna uz prelo, zimu, blagdane, bunjevačke običaje i tomu slično. Informaciju o tome tko su autori pjesama članovi Povjerenstva za odabir dobivaju tek nakon izbora pobjednika. Natječaj je otvoren do 19. siječnja.  

Natječaj za izbor najljepše prelje

U povodu Velikog prela 2020., Organizacijski odbor te manifestacije raspisao je i natječaj za izbor najljepše prelje ovogodišnjeg prela. Prijavu za natječaj je moguće predati osobno u uredu HKC-a, putem e-mail adrese hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom za Veliko prelo 2020. – natječaj za Prelju ili putem facebook stranice HKC-a Bunjevačko kolo (u inbox). Uz prijavu je potrebno dostaviti: ime i prezime, mjesto stanovanja, godinu rođenja i kontakt telefon. Prelja za izbor na Velikom prelu mora biti odjevena u bunjevačku narodnu nošnju; za sve zainteresirane organizatori navode kako mogu pomoći oko izbora nošnje. Natječaj je otvoren do 22. siječnja. 

Ovacije za JDP u Zagrebu

ZAGREB – Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda gostovalo je nedavno u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s predstavom Lorenzaccio u režiji Borisa Liješevića. JDP je nastupio pred prepunom dvoranom ZKM-a, za čije gostovanje je zagrebačka publika tražila ulaznicu više. Publika je beogradske glumce ispratila ovacijama i dugotrajnim pljeskom, objavila je Hina.
Drama Lorenzaccio francuskog dramatičara, pjesnika i romanopisca Alfreda de Musseta iz 1834. govori o nemoralu koji dolazi s najviših društvenih instanci, o sustavu koji taj nemoral proizvodi, te pojedincu koji se s time nastoji nositi u društvu kojim vladaju korupcija, nepotizam i tiranija. Napisan nedugo nakon revolucije 1830., tekst je pun ciničnih komentara društva i vlasti, zbog kojih je kritika JDP-ov komad ocijenila izuzetno aktualnom predstavom koja stvara dojam »da se šetamo našim ulicama, trgovima i parkovima i slušamo kako se i što govori o aktualnim temama iz društvenog života«.
U predstavi igraju Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Joakim Tasić. 
Gostovanje JDP-a u Zagrebu dio je ZKM-ova ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u, a na proljeće 2020. beogradska će publika imati priliku vidjeti ZKM-ovu predstavu Pansion Eden u režiji Arpada Schillinga. 
Kulturnu razmjenu između ZKM-a i JDP-a podržavaju i Grad Beograd i Grad Zagreb.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika