Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zavodljiva krem juha

Ovog puta je za mene radila neka viša sila, koja je bila u strahu od prejedanja, pa sam stigla u skupinu onih koji su ugostili virus i došli u situaciju sjediti za stolom, gledati sva divna jela i jedva čekati da od njega ustanem. Do sada mi se to nikada nije dogodilo i nakon par dana sam počela brinuti hoću li ikada biti ona stara, hoće li mi se vratiti apetit i što je s ljubavlju između hrane i mene. Još se nismo vratili na staro ali želim pokušati nekim finim, a ipak laganim jelom, a što je bolje od juhe, i to od povrća.

Potrebno: glavica luka / 2 veće mrkve / 1 korijen paštrnaka / malo brokule / malo cvjetače / šalica graška / 1 krumpir / 2 jaja / 1 vrhnje / 3 češnja češnjaka / maslinovo ulje / papar / sol / lovorov list / majčina dušica.

Postupak: Sitno nasjeckani luk pržiti na zagrijanom ulju, uz dodavanje malo vode. Kada luk postane kristalan i mek dodati mu grašak, jer je njemu potrebno više vremena u odnosu na drugo povrće. Začine dodati s graškom. Dok se grašak krčka, mrkvu, paštrnak i krumpir očistiti i isjeći na sitne kocke. Nakon pola sata dodati grašku ostalo povrće, doliti vode i nastaviti kuhanje. Pred kraj kuhanja dodati brokulu i cvjetaču, jer je njima dovoljno svega nekoliko minuta u kipućoj vodi. Količinu vode dodavati proizvoljno, ovisno koju gustoću želite. Umutiti jaja i vrhnje i kada je juha gotova, skloniti posudu s vatre i dodati tučeno vrhnje i jaja uz miješanje. Ukoliko volite, dodati u juhu malo limuna.
Sigurna sam, juha će dobro doći i onima koji nisu bili umjereni i koji su fino pretjerivali u blagdanskim slasticama. Dobar tek svima!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika