Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Sportski savez grada Sombora
Izabran novi predsjednik 

Tijekom druge polovice prosinca dosadašnji predsjednik Sportskog saveza grada Sombora (SSGS) Milan Stakić dao je neopozivu ostavku. Kako je naveo u priopćenju, ostavku je podnio iz osobnih razloga na izvanrednoj izbornoj skupštini, održanoj 23. prosinca. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran bivši rukometaš Zoran Bojić. Novi predsjednik je prilikom predstavljanja rekao da će mu prioritet biti isključivo sport i da ga drugi motivi ne zanimaju. Skupština je prije izbora Bojića potvrdila ostavku Milana Stakića, koji je na funkciji bio nepunih 20 mjeseci. Dojučerašnji predsjednik je rekao da nasljedniku ostavlja Savez bez dinara dugovanja, kao da će i dalje biti spreman pružiti podršku. Stakić je naveo da je pozicija predsednika SSGS-a bila nespojiva s novom funkcijom direktora Centra za stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih u obrazovanju. Zoran Bojić je predložio, a skupština jednoglasno potvrdila, i sastav Upravnog odbora Sportskog saveza, koji je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodni. Predsjedniku će se u upravljanju pridružiti Branislav Jokić (košarka), Vladimir Karanović (odbojka), Dejan Kunić (borilački sportovi), Sandra Kamber (plivanje i vaterpolo), Siniša Lazić (nogomet), Radenko Vasović (streličarstvo) i Siniša Vujaković (boks). 

Atletika 
Humanitarnom utrkom se oprostili 
od najuspješnije klupske sezone

Članovi ARK-a Somaraton iz Sombora obilježili su kraj seozne Slatkim novogodišnjim trčanjcem. Tako su pokazali svoju humanost i učinili još jedno dobro djelo. Brojni trkači, ali i Somborci koji su podržali ovu akciju, donijeli su slatkiše koji su poklonjeni djeci. Nakon istrčanih pet kilometara nastavljeno je druženje i prikupljanje slatkiša za najmlađe. Godina na isteku bila je jedna od najuspješnijih za ARK Somaraton. Članovi kluba nastupili su na više od 60 utrka, u Srbiji i u inozemstvu. Godinu su obilježili brojnim pobjedama, a svakako najvažnija su tri brončana odličja s državnih prvenstava u ultramaratonu, maratonu i polumaratonu. Somaraton je dobio nove maratonce i maratonke, a u porastu je i broj polaznika škole trčanja. »Ponosni smo i na tri utrke u organizaciji našega kluba. Prije svega, na jubilarni 40. Somborski polumaraton koji je ove godine bio i državno prvenstvo. Somborski polumaraton je istrčalo 1.014 natjecatelja, čime je ova utrka, osim beogradskih maratona, jedna od dviju utrka u Srbiji s više od tisuću finišera. Ove sezone Europska atletika je Somborskom polumaratonu dodijelila tri zvjezdice za kvalitetu, a veliku potporu je pružio i Atletski savez Srbije. Potkraj godine organiziran je i ultramaraton Baja – Sombor i tako na najbolji način povezao dva bratska grada«, ističu u klubu. 

Šah
Dvostruka pobjeda Sonćana

Na turniru za mlade, Trofej Škole šaha Velemajstor za 2019. godinu, održanom u prostorijama KZM Apatin, sudjelovalo je deset mladih šahista s područja Općine Apatin. Turnir je igran po Bergerovom sustavu parovanja, svatko sa svakim, s tempom igre 60 minuta po igraču. Nakon devet odigranih kola, turnir je osvojio favorit, jedanaestgodišnji Dalibor Matin iz Sonte, ostvarivši maksimalni učinak. Na drugo mjesto plasirao se njegov sumještan Luka Mihalek, a trećim se utješio Ognjen Pavković iz Apatina.

Rukomet žene
2. liga Sjever 
Nastavljačica sonćanskog 
niza dobrih vratarki

Učenica 8. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte Danijela Bošnjak posljednjeg dana siječnja 2020. navršit će 14 godina. Rođena je u složnoj obitelji, punoj ljubavi i međusobnog uvažavanja. Živi u Sonti, u obiteljskoj kući, skupa s majkom, ocem i bratom. Otprije pola godine igračica je ŽRK-a Ravangrad iz Sombora. Odlična je učenica, a od predmeta najviše voli biologiju i tjelesni odgoj. U sportu je aktivna od 5. razreda. »Na prijedlog nastavnika tjelesnog odgoja Željka Vinka priključila sam se treninzima ŽRK-a Sonta. Tek kasnije sam doznala da sam bila pod budnom paskom nastavnika Vinka i trenera Stevana Mihaljeva. Dakako, za djevojčicu mojih godina taj poziv je značio ostvarenje mojih tadašnjih snova. Ne znam što je trener Mihaljev zamislio, odmah me je postavio među vratnice. Iako sam mislila da mi je relativno nizak rast veliki hendikep, vrijeme je pokazalo da je trener bio u pravu. Žestoko sam trenirala, ništa mi nije bilo teško, a taman kad sam se ustalila na vratima prve ekipe, pojavili su se nepremostivi problemi u klubu. Ljetos smo odustali od natjecanja, pa su mi sve lađe potonule. Na moju veliku radost, od predsjednika ŽRK-a Ravangrad Miodraga Ačića dobili smo ponudu da pristupimo njima. Uz pristanak naših roditelja bile smo registrirane za mlađe kategorije, a poneke od nas, među njima i ja, već smo i u krugu prvotimki. Puno mi znači što je Ravangradu pristupio i naš trener Mihaljev, što nam znatno pojednostavljuje prilagođavanje na novu sredinu«, priča Bošnjakova. Uz pomoć trenera Mihaljeva i Darka Boškovića, Bošnjakova se prilagođava novim prohtjevima u novom klubu. »U Ravangradu se radi puno ozbiljnije, stručno, sustavno i mislim da će to biti presudno za moju sportsku karijeru. Rukometom se namjeravam baviti i dalje, i to najozbiljnije. Od prvoga dana mojega bavljenja rukometom Mihaljev mi je, kao prvi trener, ulijevao veliko povjerenje. U suradnji s mojim roditeljima nastojao je usmjeriti me na pravi put. Otkako smo priključene Ravangradu, imam i veliku podršku trenera Boškovića. Od njega sam za ovo kratko vrijeme puno naučila, pa ukoliko se osvrnem i na rad u Sonti, sa zadovoljstvom mogu konstatirati da sam od dva navedena pokupila puno praktičnog znanja, a zahvaljujući tome porasle su i moje ambicije da budem najbolja vratarka, bar u klubu«, priča o sportskim ambicijama Bošnjakova. Osim sportskih, ima i osobne ambicije. »Najveća želja mi je maksimalni uspjeh na sportskom planu. No, željela bih i u privatnom životu, u profesionalnoj karijeri, postići maksimum. Znam da su preda mnom još godine školovanja, no željela bih i na tom polju biti ponos svih koji me vole i koji su tu za mene kad god su mi najpotrebniji«, završava priču Bošnjakova.
Ivan Andrašić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika