Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Y krak pušten u promet

Nakon gotovo 30 godina izgradnje obilaznice oko Subotice, poznate kao Y krak Koridora 10, ista je puštena u promet prošloga tjedna. Dionica je ovo duga 24 kilometra koja povezuje granični prijelaz Kelebija s autocestom Horgoš – Novi Sad i zahvaljujući kojoj je teški teretni promet izmješten iz centra grada. 
Y krak je svečano otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekt završen i što će se njime Srbija i Mađarska još više približiti. 
»Na ovaj način povezali smo se još bliže sa sjevernim susjedom Mađarskom, s našim velikim i iskrenim prijateljima. Poslije izgradnje pruge Segedin – Subotica i Beograd – Subotica – Budimpešta, bit ćemo još bolje povezani i to ne samo prometno, već će narodi biti još bliži. Ako je to moguće, jer u novijoj povijesti nikada nismo imali bolje odnose, moći ćemo se kao narodi dodatno približiti i štititi zajedničke vrijednosti središnje Europe i baštiniti zajednički budućnost«, rekao je Vučić. 
Predsjednik je ovom prigodom pohvalio nacionalnu kompaniju Vojput zbog dobro obavljenog posla, ali i najavio nove investicijske projekte – brzu prometnicu Sombor – Kula – Srbobran – Kikinda i završetak dijela ceste Bezdan – Bereg. Poručio je Vučić i da će Y krak pridonijeti gospodarskom potencijalu Subotice.
Predsjednik Skupštine AP Vojvodine, Subotičanin István Pásztor podsjetio je kako je išao sam tijek radova. »Prije 30 godina se rodila ideja o izgradnji zaobilaznice oko Subotice. Da smo radili 30 godina permanentno, odavno bismo otvorili granični prijelaz, ali u prvih 26 godina poduzimale su se pripremne radnje i više se govorilo nego što se radilo, čak i ono što je izgrađeno, prvih jedanaest kilometara, trebalo je obnoviti«, podsjetio je Pásztor i dodao da onaj tko uđe u Srbiju na ovom graničnom prijelazu, auto-cestom može napustiti Srbiju, odnosno onaj tko prijeđe kanal La Manche dođe do Istanbula autocestom, s tim da se mali dio puta u Bugarskoj završi.
Na svečanosti otvorenja Y kraka među zvaničnicima bio je i državni tajnik u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture Imre Kern. 
U izgradnju obilaznice Vlada Srbije uložila je ukupno 2,8 milijardi dinara, dok je posljednja faza koja je povezala granični prijelaz Kelebija i Somborski put, vrijedna 1,7 milijardi i izgrađena 2019. godine.
Priredila J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika