Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što će nam donijeti Djed Božićnjak?

Kada ovo budete čitali, već ćemo znati što smo dobili od Jezuške, ali zato možemo razmišljati što bi trebao donijeti Djed Božićnjak, u skandinavskim zemljama Santa Claus, u susjedstvu Télapó itd. Za početak, kao svojevrsni poklon, ispričat ću vam jedan vic, koji sam nedavno pročitao: Pita Stipica majku: »Mama, je li istina da nam Mikulaš donosi darove ili virgač ako nismo bili dobri?« Mama odgovori: »Istina je, sine«. »Mama, je li istina da nam Jezuška donosi darove?« »Istina je, sine«, odgovori majka. »Mama, je li istina da je mene donijela roda?« »Naravno da je istina, Stipice.« »Onda mi kaži što je moj otac uopće radio u životu?« 
Naravno, svi znamo da je Djed Božićnjak izmišljen lik i ove priče su dio bajke za djecu, ali se svi pravimo kako u njih na neki način vjerujemo, barem dok smo bili djeca. Ali ono što me često zna iznervirati je kad nas neki dužnosnici, političari, smatraju djecom i pričaju nam razne bajke. Nedavno (18. prosinca) u dnevnom listu koji izlazi na mađarskom jeziku pročitao sam izjavu člana Gradskog vijeća zaduženog za privredna pitanja u svezi svršetka radova na zgradi Narodnog kazališta. Iz izjave smo saznali da je gradnja podijeljena u deset faza, trenutno je raspisana javna nabava za radove za 8.1 fazu, ali se još ne može govoriti o točnom iznosu sredstava. Prvo je govorio o iznosu oko 5 milijuna eura, a na koncu o iznosu od oko 7.2 milijuna. Rekao je kako im je cilj da glavnu dvoranu osposobe za kazališne izvedbe; ovisno o rezultatima javne nabave radovi 8.1 faze će biti završeni koncem sljedeće godine, ali najkasnije 2021. Onda nam ostaju još dvije faze za koje je potrebno »dobiti« od Pokrajine i republičke Vlade još cca. 9.6 milijuna eura. Ja kažem: to će već biti briga drugih dužnosnika, kao i briga o tome tko će financirati npr. režijske troškove? Samo da vas podsjetim: gradnja traje već 11 godina. Ono što se zasad kako-tako sigurno zna jest da će nam Djed Božićnjak donijeti opće izbore u Republici u 2020. Izbori će biti održani u »ustavnom roku« ako u međuvremenu ne promijene i sam Ustav. I o tome se govorka.

Kakve darove ćemo još »dobiti«?

Ovaj izraz »dobiti« preuzeo sam od samog predsjednika Republike, koji često koristi ovu frazu u obliku »građani ili stanovnici ovog ili onog grada dobili su to i to«. Ja bih volio dobiti izjavu tipa: »građani su svojim porezima i taksama financirali to i to«. Također mi kao bajka djeluje da nam Kinezi samo za naše lijepe oči daju zajmove, grade ceste i mostove itd. Nikada se ne govori o tome što im mi dajemo, plaćamo kao nadoknadu: koncesije, rudna bogatstva! Priznajem, očito sam omatorio i ne vjerujem u priče za djecu, ali mogu se praviti naivan. U gradu se govorka da će ove godine konačno biti završena obilaznica (Y krak, koridora 10) oko grada, čija je izgradnja počela davne-davne 1990. godine (ovo tvrde neki portali, no koliko se ja sjećam gradnja je počela još ranije, oko 1988.). No, čini mi se da je naš Djed Božićnjak najbogatije darovao prijestolnicu zemlje, gdje su »darovi« u obliku cesta, mostova, fontana itd. kao da ih bacaju »iz sanjki«: na svaki dio grada, gdje je to potrebno. Prema »našem malom mistu« bio je škrt i dobili smo samo pregršt lijepih obećanja. Aktualni gradski političari su skoro isti kao ja: jer, recimo, obećam da ću oprati sudove ili usisati prašinu ali na koncu često ne ispunim obećanja iz objektivnih i subjektivnih razloga.

Pismo Djedu Božićnjaku

»Dragi, Djede. Iako sam umirovljenik i znam da si izmišljen lik, ponekad više vjerujem u Tebe nego u neke političare, naročito u one zvani ‘preletači’ i zato Ti se obraćam javno preko tiska. Možda ćeš kojim slučajem pročitati ovo moje pisamce. Znaš, kako čovjek stari, ponekad bude sličniji djetetu. Zato želim da me makar malo vratiš u djetinjstvo i doneseš mi jedno Palićko jezero u kojem je voda čista i zdrava, kako bih mogao ponovo skočiti u nju i malo zaplivati kao nekad. Znam, u principu Tebi ništa nije nemoguće, zato želim da mi doneseš jedan otvoreni tramvaj, kako bih mogao ponovno ljeti ići na Palić. Kada smo već na Paliću, volio bih da mi doneseš jednu finu banju s termalnom vodom, u kojoj ću malo liječiti svoje ostarjele kosti i sve zglobove. Molim Te da onima koji odlučuju o građenju ili rušenju doneseš zdrav razum da, umjesto što žele rušiti Zelenu fontanu i izgraditi neku skalameriju, da ju rekonstruiraju po pravilima građevinarstva jer postoji i takva opcija. Još jedna sitnica: molim Te, tvrtkama koje vrše krpljenje asfalta donesi kvalitetan asfalt i tehnologiju da je znaju pravilno upotrijebiti. Unaprijed Ti hvala na razumijevanju«. Svima Vama želim uspješnu i sretnu Novu godinu i, naravno, zdravlja kako ne biste morali koristiti usluge našeg zdravstvenog sustava.   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika