Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Elektori o prvih godinu dana rada četvrtog saziva HNV-a

Stanko Krstin, poduzetnik iz Novog Sada

Iz izlaganja predsjednice vidim da se puno radi i drago mi je da se radi, jer iako nisam više član Vijeća i dalje sam član zajednice i u zajednici sam aktivan. Ovo je moja zajednica i ja sam tu. Drago mi je da su nas sve pozvali i drago mi je da sam imao vremena doći. Jedan od poteza za koji smatram da je jako dobar je Kuća bana Jelačića. Smatram da je to projekt koji treba završiti i da sve udruge koje gravitiraju Novom Sadu i Petrovaradinu dobiju svoj prostor. Udruga Stanislav Preprek, čiji sam član, nema svoje prostorije kao i udruga Jelačić, i jako bi bilo dobro za razvoj tih udruga, kao i za jedan ured HNV-a, da dobiju tamo svoj prostor za rad, kao i da to bude mjesto za okupljanje. Vidim da se rade i drugi projekti uz veliku pomoć Hrvatske i možda nedovoljnu pomoć Srbije, ali na tome treba raditi. Vjerujem da se i u Beogradu može naći prostor kao i u nekim manjim mjestima gdje naša zajednica ne nailazi na razumijevanje, ali mi živimo ovdje i znamo da još puno treba na tome raditi i ja ću sa svoje strane sudjelovati kao član zajednice. 

Stana Sarić, umirovljenica iz Žednika

Bila sam elektor na ovim izborima a prije mene je elektor bio moj pokojni muž. Oboje smo bili aktivni još od 1996. godine kao članovi DSHV-a i dolazili smo na sastanke. Iznenađena sam i oduševljena i kad vidim koliko je urađeno. Na selu živim i sada sam u mirovini i od prosvjete nemam velikih očekivanja, mada vidim da se tu najviše radi i da naša djeca imaju nastavu i udžbenike. U Žedniku ima hrvatsko odjeljenje, ali nisam toliko upućena jer nemam djecu za školu. Sinovi su mi u Danskoj, a kći u Novom Žedniku.

Mladen Šimić, Vajska, predsjednik udruge Antun Sorgg

Svakako su korisni ovakvi susreti za hrvatsku zajednicu, osobito za nas koji smo dalje od Subotice da možemo sudjelovati u radu Hrvatskog nacionalnog vijeća i dati svoj doprinos. Izvješće je bilo sasvim realno i drago mi je da je moja udruga Antun Sorgg jedna od onih koja je najviše poentirala, jer smo kupili kuću koja će biti sjedište naše udruge. Očekujemo da će vijeće nastaviti s radom još žešće i još bolje i ja ću nastaviti sudjelovati u radu u vijeća.

Branko Matin, umirovljenik iz Monoštora

Prezadovoljan sam i nadamo se još boljem radu i boljoj suradnji između hrvatskih udruga i HNV-a. HNV je napravio puno stvari za nas i za selo i udrugu i uvijek podržava naše projekte i što se tiče stvari u kulturi, obrazovanja neki pomaci se vide. U odnosu na prethodno razdoblje se vide i veliki pomaci, jer je bilo malo stagnacije. Na žalost, mladi ljudi odlaze i očekujem malo veću podršku za njih, da ostanu tu, da ne odlaze. Stanje je takvo općenito, ali žao mi je što mladi Hrvati odavde odlaze. HNV se trudi i nadam se da će se još više truditi za nas koji ostajemo tu. Vjerujem da bi se moglo više uraditi s edukacijom i kontaktima s ljudima i radom s ljudima. Malo je to u prijašnje vrijeme bilo zapostavljeno, a ipak je to naša krovna organizacija i mi svi prihvatamo raditi i u selu i oko sela i s drugim udrugama, jer je Subotica centar a mi koji smo na marginama HNV i DSHV su ti koji nas okupljaju. Neke stvari bi se mogle još popraviti. Jedini je problem što nas ima sve manje i manje i ako se ovaj trend nastavi, nitko tu neće moće pomoći. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika