Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvih godinu dana četvrtog saziva

Hrvatsko nacionalno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici u prvoj godini rada u novom sazivu, među ostalim, dalo suglasnost na plan rada i poslovanja NIU Hrvatska riječ za 2020. godinu, usvojen je rebalans financijskog plana HNV-a za 2019., donijeta je Odluka o uključivanju u prekogranični projekt Hrvatska – Srbija »Dunav nas spaja« i usvojen je zaključak prema kojem će manifestacije Srijemci Srijemu i Šokci i baština preuzeti fondacija Cro-fond koja će brinuti o njihovom financiranju. Na sjednici je bilo prisutno 19 od 29 vijećnika.
Nakon sjednice, održane 19. prosinca u Subotici, održan je sastanak s elektorima na kojoj je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić predstavila godišnje rezultate rada Vijeća, a vijećnicima i elektorima su se obratili i veleposlanik Gordan Bakota koji odlazi na novu dužnost u Berlin te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. 

 Hrvatska riječ – investicijsko ulaganje 

Na sjednici Vijeća dana je suglasnost na dva planska dokumenta Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Dana je suglasnost na drugi revidirani plan za 2019. godinu kao i na plan i program poslovanja za 2020. godinu. Obrazlažući plan i program poslovanja ravnatelj ustanove Ivan Ušumović je rekao: 
»Ono što je najbitnije u cijelom poslovanju u 2019. godini je da smo premašili planiranih 6 milijuna i 8 stotina tisuća dinara za potrebe osnovne nekretnine i opreme, točnije za uštedu koja se planira potrošiti za izgradnju Hrvatskog doma. Taj iznos sada iznosi 7 milijuna i 490 tisuća dinara. Mi se nadamo da ćemo u pozitivnom dogovoru s gospodinom Igorom Mirovićem i pripadajućim pokrajinskim službama isposlovati dogovor i uspjeti taj novac koji smo uštedjeli za tri godine potrošiti za namjene koje smo štedjeli tri godine. To je veliki uspjeh cijele ustanove, i naravno svih uposlenih jer su se mnogo odricali kao i menadžementa. Planiramo da ćemo zaposliti barem jednu, a nadamo se dvije osobe tehničkog karaktera ukoliko se isposluje dozvola za zapošljavanje pa će se povećati izdaci za bruto isplate za uposlenike, nadalje će se povećati autorski honorari, među ostalim zbog potrebe za nalaženjem dopisnika zbog izbora nove glavne i odgovorne urednice Zlate Vasiljević koja je do sada bila zadužena za izvještavanje iz Sombora. Godina 2020. je izborna na nekoliko nivoa, a nama je cilj da tjednik dajemo na što više adresa, na što više hrvatskih domova. Planira se stoga ostaviti zaradu od prodaje tjednika na 600.000 dinara, jer će se obilazati udruge, crkve kako bi se njima davao direktno određeni broj novina koje će moći podijeliti kako bi sve aktivnosti HNV-a i aktivnosti zajednice koje Hrvatska riječ prati stigle u što više domova.« 
Ušumović je rekao kako će se nastaviti i sa sponzoriranjem manifestacija i edukacijom uposlenika, pojačati prisutnost na društvenim mrežama koja sada ima 2.549 pratitelja i ta brojka raste »a bitna je i aplikacija na mobitelima preko koje će se napraviti društvena mreža hrvatske zajednice s kojom će biti povezane sve udruge i preko koje će biti povezane sve vijesti s društvenih mreža vezanih za hrvatsku zajednicu«.
Jednoglasno su usvojene obje odluke. 

 Planovi i projekti HNV-a 

Usvojena je jednoglasno i odluka o izmjeni odluke o donošenju financijskog plana Hrvatskog nacionalnog vijeća za 2019. godinu. U obrazloženju se navodi kako su razlozi za izmjenu u najvećoj mjeri bili povećani broj programa i potreba u području obrazovanja (podmirivanje troškova obrazovne reforme, izrada novih standarda, programa nastave i učenja, udžbenika i preuzimanje troškova prijevoza djece). Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin je rekao i da se zbog primjene novog zakona o nacionalno-manjinskim vijećima cijeli financijski plan radi na novi način, te su se morala raditi preslagivanja iako je još uvijek ostalo puno nedoumica. Pojasnio je i da su izmjene bile moguće zahvaljujući donacijama Osječko-baranjske županije za potrebe udruga kulture te da su se sredstva za troškove održavanja internet stranice i sajta uspjela dobiti preko projekta. 
Usvojena je i odluka o uključivanju u prekogranični projekt Srbija – Hrvatska 2021. godine »Dunav nas spaja« Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije u svojstvu partnera. Projektom je predviđeno da Vijeće »održava prekogranične odnose s pripadnicima hrvatskog naroda, surađuje s međunarodnim i regionalnim organizacijama koje se bave pitanjima prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i s organizacijama i ustanovama u matičnoj državi te da na temelju uzajamnih interesa surađuje s drugim manjinskim i lokalnim samoupravama, ustanovama i tijelima.
Usvojen je i zaključak o načinu financiranja manifestacija Srijemci Srijemu i Šokci i baština. Naime, Odbor za kulturu je na sjednici održanoj 26. studenog predložio Izvršnom odboru i HNV-u da razmotri mogućnost da se osnuju dvije udruge čija bi osnovna aktivnost bila organiziranje, financiranje i apliciranje na natječaje za zajedničke manifestacije. Međutim, na sjednici IO HNV-a, održanoj 11. prosinca, predsjednik tog tijela Lazar Cvijin je obrazložio manjkavosti ovakvog rješenja te je kazao kako se kao racionalnije rješenje pokazalo da organizaciju i pribavljanje financijskih sredstava za dvije zajedničke manifestacije preuzme na sebe i provodi kroz svoje projektne aktivnosti Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-fond (koju je HNV osnovao 4. lipnja ove godine). Vijećnici su jednoglasno usvojili zaključak da se ne prihvati prijedlog Odbora za kulturu da se osnuju dvije nove udruge već da se pribavljanje financijskih sredstava osigura kroz projektnu aktivnost Cro-fonda.

Javna nabava okončana

Pod točkom razno je predsjednica Jasna Vojnić najavila kako će u siječnju biti usvojeno veliko i sveobuhvatno godišnje izvješće koje su sva tijela Vijeća podnosila, a skraćena verzija je prezentirana u kratkoj formi u knjižici i nakon sjednice prisutnim elektorima.
Također je podsjetila na potpisivanje sporazuma s Vladom Republike Hrvatske o izgradnji Hrvatske kuće, i izvijestila vijećnike da je okončana javna nabava. Tajnica Vijeća Mirjana Stantić izvijestila je o okončanju javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije za objekt u Preradovićevoj 11 i objekt u Preradovićevoj 13 i Laze Mamužića 22. Procijenjenja vrijednost nabave je bila 9.420.000, a jedini ponuđač je bio Nortinžinjering čija je ponuda iznosila 6.254.000 dinara. Po okončanom postupku komisija u sastavu Ladislav Suknović, Lazar Cvijin, Mirjana Stantić i Svetislav Milanković su 11. prosinca donijeli odluku da se ova ponuda prihvati, a 12. prosinca je potpisan i ugovor prema kojem je predviđen rok od tri mjeseca za izradu dokumentacije. 

Sastanak s elektorima

Nakon sjednice održan je sastanak s elektorima tijekom kojeg je predsjednica Vojnić prezentirala što je učinjeno za godinu dana, koji su projekti započeti i najavila kako će ishodi svega započetog tek biti vidljivi. Rekla je i kako se velike stvari mogu učiniti kada Hrvatska »drži leđa Hrvatima u Srbiji« i da je dalji korak nametnuti se i vlastima u Srbiji kao i da se radi na tome da se napravi lista što je to što Hrvatima u Srbiji treba, te je prezentirala učinke rada u prvih godinu dana mandata.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je kako je HNV postao konstruktivno mjesto koje nije žarište sukoba i da je stvorena jedna pozitivna jezgra koja sinergijski djeluje. 
Veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota je nakon prezentacije rekao da su sa zebnjom pratili konstituiranje Vijeća, a vidjeli impresivne rezultate nakon jedne godine te je poručio kako parola »Zbijmo redove, vrijeme je« u 2020. godini treba biti ideja vodilja svima. Kazao je i kako su u posljednja dva tjedna predsjednik DSHV-a i predsjednica HNV-a bili na različitim diplomatskim skupovima i da je počela artikulacija interesa Hrvata i u Beogradu: 
»Idete pravim putem, stvoren je homogeni tim, radi se koordinirano i sinkronizirano što Hrvatska podupire. Sve što Srbija treba učiniti po pitanju manjinskih prava će biti apsolutni prioritet, nećemo blokirati Srbiju ali ćemo inzistirati da se manjinska prava poštuju«, poručio  je Bakota.
Na sve to je odgovorila Jasna Vojnić, koja je rekla kako se iskoraci nisu sami od sebe dešavali. »Imali smo pomoć i posrednika u tome veleposlanika Bakote. Zaista ste bili dio nas i uvijek ste imali vremena saslušati nas i za savjet, puno se još moramo truditi, hvala vam na svemu«, rekla je predsjednica. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika