Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bit ću vam najveći odvjetnik i zagovornik«

Uz poruku za potrebom i važnošću zajedništva, poruku potpore hrvatskog državnog vrha ovdašnjem vodstvu i članovima hrvatske zajednice kao i onu da Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ide pravim putem, veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota oprostio se u četvrtak, 19. prosinca, od članova Predsjedništva DSHV-a, te predstavnika Katoličke Crkve, kulturnih udruga i NIU Hrvatska riječ. Oproštojni domjenak u prostorijama stranke priredio mu je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Zajedništvo Hrvata važnije nego ikada

»Želio bih vam skrenuti pozornost na to da je zajedništvo Hrvata sada, i u Hrvatskoj a i među vama, važnije nego ikada, jer su vremena teška i bremenita. Moja posljednja poruka u Srbiji, nešto što sam gajio ovdje, jest da svatko treba premostiti svoj ego, staviti sve svoje kapacitete za neke više vrijednosti«, poručio je Bakota, koji nakon dvije godine i tri mjeseca obavljanja dužnosti veleposlanika RH-a u Beogradu odlazi na istu, ali u Berlin, prijestolnicu jedne od značajnijih 27 država Europske unije.
Podsjećajući kako je bio svjedokom ovih prostora 90-ih godina i različitih amplituda i situacija u hrvatsko-srpskim odnosima, on je rekao kako svi moramo biti svjesni odgovornosti trenutka te kako se povijest, odnosno situacije naših prethodnika koji su vodili Hrvate u Srbiji i u Hrvatskoj, ponavljaju. Uz poruku da su i sada teška i turobna vremena, i ovdje a i u Europi, i da je potrebno zajedništvo više nego ikada, Bakota je pohvalio politiku DSHV-a i prenio potporu državnog vrha RH-a.
»Želim se zahvaliti Tomislavu za ono za što mislim da ne postoji dovoljna svijest u široj javnosti, a to je što je on napravio u ovom razdoblju – konsolidirao je DSHV, konsolidirao je hrvatsku zajednicu u teškim okolnostima i prilikama koje su možda teže od onih u 90-im godinama. I u Hrvatskoj i ovdje je postojao konsenzus da trebamo podržati politiku DSHV-a, da joj nema druge alternative i da trebamo zajednički raditi. Kompletan državni vrh u RH stoji iza politike DSHV-a, posljednji koraci koje je on napravio su iz Beograda i Zagreba pozdravljeni. Rekao bih da je to u ovom trenutku jedini put koji je ispravan.«
Sada već bivši hrvatski veleposlanik u Beogradu poručio je na koncu vrhu i članovima ovdašnje hrvatske zajednice kako na njega, u svemu što će raditi u budućnosti, na svim pozicijama i u aktivnostima u Njemačkoj i bilo gdje drugdje, mogu računati, i kako će biti njihov najveći odvjetnik i zagovornik.

»Ostajemo bez pouzdanog partnera, prijatelja«

Domaćin susreta, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, u svom je oproštajnom govoru istaknuo kako je veleposlanik razumio naše stanje, prilike i potrebe, te kako je svojim znanjem, umijećem i vezama, svojim nagovorima i zagovorima prema službenom Zagrebu nesebično pridonosio da se ovdašnji hrvatski živalj prepozna kao važan.
»Uspjeli smo dograditi naše zajedništvo i unutar naše zajednice sada možemo artikulirati veće stvari, zajedno se boriti za naše ciljeve i tako postizati veće rezultate. Dio toga se ne bi mogao ostvariti bez veleposlanika Bakote. Svojom prisutnošću na brojnim našim manifestacijama svjedočio je da mu je stalo da čuje kakve su prilike kako bi kasnije u svom djelovanju mogao iste ublažiti ili posredovanjem i razriješiti.«
Odlaskom Bakote, kako je rekao Žigmanov, gubimo vrlog čovjeka, pouzdanog partnera, prijatelja, s kojim je bilo lako surađivati. Ističući kako je Njemačka jedna od ključnih država koja kreira politike i spram jugoistočne Europe, predsjednik DSHV-a je poručio veleposlaniku da u razgovorima s njemačkim političkim i državnim predstavnicima ne zaboravi na hrvatsku dijasporu.
I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika