Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slijedi adaptacija subotičke Gradske kuće

Subotica Osijek secession tourist route – Secesijska turistička ruta Subotice i Osijeka naziv je IPA projekta Srbije i Hrvatske u kojem su sudjelovali Grad Subotica, Grad Osijek, Turistička organizacija Subotice (TOS), Turistička zajednica Osijeka (TZO) i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Projekt je trajao 30 mjeseci, a završna konferencija održana je prošloga tjedna u Plavoj dvorani Gradske kuće u Subotici. 
Većoj valorizaciji secesijskih objekata u Subotici, preko sredstava ovoga projekta članica Gradskog vijeća za kulturu Miroslava Babić kaže da će pridonijeti izrada strateškog dokumenta valorizacije Gradske kuće, postavljanje turističke signalizacije iz pravca Subotica istok i iz pravca Sombora te izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i adaptaciju Gradske kuće u koju spadaju i potrebne dozvole.
Direktor TOS-a Aleksandar Medaković navodi da se putem projekta radilo na promociji secesije kroz tiskane publikacije i brošure te da je organizirana karavana u osam gradova gdje je predstavljena izložba fotografija secesijskih građevina što je već, kako ističe, urodilo plodom. 
»Neke od agencija su već uvrstile ovu turističku rutu u svoju ponudu, ali stvorili smo i zdrave osnove za ono što ćemo raditi u budućnosti a to je adaptacija Gradske kuće, najvrjednijeg bisera secesije«, kaže Medaković.
Suradnja Subotice i Osijeka ovim prekograničnim projektom dobila je novu dimenziju. 
»Naš cilj je bio da bogatu secesijsku baštinu, koju oba grada imaju, valoriziramo i da kroz različite aktivnosti stvorimo svojevrsnu turističku rutu koja se može obilaziti tijekom grupnih ili individualnih turista.
»Kroz edukacije i propagandne aktivnosti mi smo apostrofirali ono najznačajnije što imamo u Osijeku i Subotici«, ističe ravnatelj TOO Saša Uranjak. 
Kaže i da su nadležni u Osijeku u proteklih 30 mjeseci, koliko traje projekt, organizirali putujuću izložbu fotografija najljepših secesijskih zgrada u osam gradova, izradili brošuru i turističku kartu, napravili maketu u Osijeku gdje se mogu vidjeti najznačajnija zdanja te organizirali festival secesije na kojem su se mogli vidjeti tragovi secesije ne samo u arhitekturi, već i u nakitu i odijevanju. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika