Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mjesto okupljanja i razonode 

Ideja koja je već duže vrijeme bila prisutna među inicijativnim odborom i ljudima koji su se spontano počeli okupljati u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo zaživjela je 21. studenoga kada je i službeno osnovan Klub.  
Inicijatori osnivanja ovoga kluba su Vlatko Vidaković i Jašo Šimić. Vidaković, koji je izabran za voditelja, je rekao kako je Klub osnovan kao jedan od odjela Centra s ciljem okupljanja prvenstveno bivših i sadašnjih, aktivnih i pasivnih članova kao i onih koji uvažavaju misiju i viziju samoga Centra i njegov Statut. 
»Zamislili smo da to bude mjesto okupljanja, gdje bi se ljudi susretali, razgovarali, družili, a po želji i kartali, igrali šah, domine...«, kaže Vidaković. 
Na ovome osnivačkom sastanku usvojen je pravilnik o radu Kluba, kao i radna uprava, koja ima zadatak donositi odluke o iznosu članarine, registru članstva, izdavanju članskih karti, te donositi odluke koje se smatraju važne za djelovanje Kluba. 
Članovi će plaćati simboličnu članarinu koja bi, po riječima Vidakovića, bila za podmirenje osnovnih režijskih troškova, poput održavanja prostorija, sanitarija i sličnog. Članarina će se početi naplaćivati od 1. prosinca i iznosit će 100 dinara mjesečno i plaćat će se kvartalno. 
Po odluci koja je donesena na ovome sastanku, svaki član ima pravo dovesti i jednoga gosta koji će poštovati odredbe i pravila Kluba. 
Okupljanja u Klubu, po riječima Vidakovića, bit će četvrtkom od 19 sati u prostorijama Centra koje su za tu namjenu preuređene. Članovi mogu biti svi oni koji to žele, a svoj dolazak ne moraju najaviti nego je dovoljno doći na susret četvrtkom i izraziti svoju želju. 
Na prvome druženju se okupio lijepi broj bivših i aktualnih članova i simpatizera HKC-a Bunjevačko kolo, te su uz čašicu rakije i vina, te razgovor »bačene« i prve karte. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika