Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Risari i ovdje među najboljima

U ime Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca ekipe risara sudjelovale su i na manifestacijama berbe kukuruza na starinski način, koje su održane u Crnoj Bari, Novom Orahovu i Gornjem Bregu. 
Manifestacija Kukuruzijada, koja je deveti puta održana u Crnoj Bari 5. listopada, okupila je dvadeset ekipa, među kojima su bili i predstavnici Dužijance. Ekipu koja je osvojila drugo mjesto činili su: Ruža Juhas, Joca Vuković, Stipan Kujundžić i Željko Pančić, a ocjenjivani su brzina i kvaliteta gotovog posla. 
Sljedeća manifestacija istog karaktera održana je 19. listopada u Novom Orahovu, gdje su risari  osvojili također drugo mjesto, a ekipu su činili Joca Vuković, Ruža Juhas i Stipan Kujundžić. Na ovome natjecanju se ocjenjuje kvaliteta urađenog posla, kao i u mjestu Gornji Breg, gdje su predstavnici UBH-a Dužijanca osvojili prvo mjesto. Natjecanje je održano 3. studenoga, a pobjedničku ekipu su činili: Marijan Marcikić, Anica Gabrić, Joca Vuković i Marija Kujundžić. Zanimljivo je da se na ovoj manifestaciji, osim ručne berbe kukuruza i ocjenjivanja urađenog posla, ocjenjuje i doručak. Po riječima Marije Kujundžić, risari su se predstavili risarski ručkom, koji se služi na manifestaciji Takmičenje risara koja se organizira u sklopu Dužijance. Tako su nosili domaći kruh, slaninu, kiselnu (kiselo mlijeko), crni luk, mljevenu papriku, a dodali su još i domaće žmare (čvarke), kuhani krumpir u kori i domaći pekmez od crnih šljiva. 
O ovoj suradnji Marija Kujundžić kaže: 
»Suradnja s ljudima iz ovih mjesta postoji dugi niz godina. Iako su sve manifestacije novijeg datuma, njihovi predstavnici već godinama dolaze kod nas na Takmičenje risara i ovo je na neki način bio naš uzvratni posjet.« 
O načinu berbe kukuruza naša sugovornica je pojasnila da su na svim ovakvim natjecanjima jasno utvrđene propozicije. Kukuruzi se beru šiljkom, a površina koju natjecatelji dobiju čini dvanaest redova kukuruza. Na kraju šestoga reda prave se hrpice koje moraju biti čiste, bez kike i kuružne (kukuruzovine). Od natjecatelja se očekuje i jedan red klupica, no pravilo nalaže ako ih ima dva, oba moraju biti podjednaka. Također, gleda se i ocjenjuje i krajnji izgled njive, odnosno zadane površine. 
Da su risari usvojili propozicije i znali što rade, potvrđuju dobivene nagrade. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika