Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Opremanje Šokačke kuće u Vajskoj

VAJSKA – HKU Antun Sorgg radi na uređenju i opremanju Šokačke kuće u Vajskoj. Tako su nedavno opremili enterijer namještajem i drugim predmetima u duhu nekadašnjih vremena. Krevete im je darovala obitelj Ivana Šimunovića – Ižakovog iz Vajske isto kao i stol, stolice i klupu. Krevete su u »pridnju sobu« namjestili kako seto nekada činilo. Katica Barukčić-Šargina darovala im je ormar. Dobili su na poklon od nje i tkaninu od kudeljnog platna koju je Aleksandra Pakledinac dan ranije ušila i napravila perinu. Perinu su napunili slamom. Perina se, inače, punila ili slamom ili šepurikom (kukuruzovinom), a »mijenjala« se jednom godišnje od žetve do žetve. Kada su kreveti sastavljeni i postavljeni, postavili su perinu, a na perinu ide poperinka. Na sredinu sobe su postavili stol i stolice. 
»Nedostaje nam još namještaja, jastuka punjenih perjem, dunja (jorgana), ali se nadamo da će nam mještani darovati stari namještaj i sve ono što bi jedna ‘šokačka kuća’ trebala imati«, kaže predsjednik Udruge Mladen Šimić koji se ujedno zahvalio svim ženama koje su pomogle u čišćenju i spremanju objekta. 
A. Š.

Promocija knjige Ivana Tumbasa

SOMBOR – Promocija knjige pripovjedaka pisanih na ikavici bunjevačkih Hrvata Nako sa salaša autora Ivana Tumbasa bit će održana u subotu, 9. studenoga, u Hrvatskom domu u Somboru. Početak je u 19 sati. 

Promocija nove knjige Ruže Silađev

SONTA – Prva promocija knjige Sonta u sjećanjima šokačkim Ruže Silađev bit će održana u u nedjelju, 10. studenoga, u vjeronaučnoj dvorani župe Sonta, s početkom u 15.30 sati. Riječ je o trećoj knjizi pripovjedaka te sonćanske spisateljice, pisanoj dijelom na šokačkoj ikavici, dijelom na hrvatskom standardu. Knjiga će biti predstavljena u organizaciji sonćanskog župnika vlč. Josipa Kujundžića.
I. A.

Međunarodni festival 
tamburaških orkestara u Rumi

RUMA – U velikoj dvorani Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi u nedjelju, 10. studenoga, s početkom u 19 sati, bit će održan 4. Međunarodni festival tamburaških orkestara. Sudjeluju: dječji Subotički tamburaški orkestar, Veliki tamburaški orkestar HKPD-a Matija Gubec iz Rume, TO Općine Semeljci iz Hrvatske, GTO Branko Radičević iz Rume, Tamburaška škola Batorek iz Osijeka i Subotički tamburaški orkestar. Organizator festivala je Kulturni centar Brana Crnčević Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine. Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Ruma i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.
S. D.

Promocija monografije 
o šokačkim Hrvatima

ZAGREB – Znanstvena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca bit će predstavljena u vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak, 14. studenoga, s početkom u 13.30 sati. Monografiju će predstaviti recenzentica dr. sc. Marijeta Rajković-Iveta, izv. prof., u ime sunakladnika ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i stručna suradnica za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković, u ime autora radova studenata etnologije i kulturne antropologije magistar Tomislav Augustinčić i glavna urednica prof. dr. sc. Milana Černelić. Predstavljanje organiziraju Katedra za manjinske kulture i zajednice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i Klub studenata etnologije i kulturne antropologije.

Subotička promocija romana Divlje guske

SUBOTICA – Poznata hrvatska književnica podrijetlom iz Vojvodine (Plavne) Julijana Adamović dolazi u Suboticu na poziv ZKVH-a te će u petak, 22. studenoga, u čitaonici subotičke Gradske knjižnice s početkom u 19 sati biti predstavljena njezina knjiga Divlje guske koja je 2018. objavljena u Zagrebu (Hena com), a 2019. i u Beogradu (Laguna).
U pitanju je roman koji je naišao na pozitivan prijem kod kritike u Hrvatskoj ali i u Srbiji. Miljenko Jergović ga je proglasio »neočekivanim remek-djelom iz mračnih panonskih ravnica«, dok Denis Derk piše kako je riječ o »proznom remek-djelu i to u svakom smislu« i »svakako jednom od najemotivnijih romana hrvatske književnosti«. 

Književni natječaj Za lipu rič 2019.

SONTA – U povodu manifestacije Šokačko veče 2019., KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2019. Na natječaj se mogu prijaviti autori s objavljenim i neobjavljenim pjesmama, uz jedini uvjet da su pisane neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do utorka, 19. studenoga, tekuće godine. 
Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom Za natječaj ili na email: ossonta@gmail.com. Autori na natječaj mogu prijaviti po jednu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme moraju biti tipkane na formatu A4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen novčanim iznosom u vrijednosti od 50 eura i umjetničkom slikom, a za drugoplasiranu i trećeplasiranu pjesmu autori će biti nagrađeni umjetničkim slikama. Najbolja pjesma bit će pročitana na Šokačkoj večeri u subotu, 23. studenoga, u Sonti.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika