Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Komična priča o apsurdnoj stvarnosti

Festival kazališnih amatera, IX. Memorijal Antuna Aladžića u Lemešu, zatvorili su domaćini iz HBKUD-a Lemeš premijerom svoje nove predstave Neću da budem idiot. Pitka i komična priča koja karikira našu stvarnost s elemantima vodvilja nasmijala je gledatelje, koji su predstavu pratili pljeskom i smijehom. Komad su iznijeli iskusni glumci Kristijan Kovač i Ilija Ezgeta, koji su bili i glumci i redatelji. 
»Radili smo na ovoj predstavi oko mjesec i pol dana, bile su to svakodnevne probe. Zadovoljni smo odazivom gledatelja, i sami smo se potrudili pozvati ljude da dođu i pogledaju predstavu. Premijera je prošla i sada razmišljamo dalje. Poziva za gostovanje ima – iz Tuzle, Belog Manastira, Krasice u okolici Rijeke, a što ćemo zbog svojih obveza moći realizirati, vidjet ćemo«, kaže Ilija Ezgeta.
On se ovoga puta našao u ulozi Marka, čovjeka s pogrešnom identifikacijom, nasuprot Grgi (Kristijan Kovač) koji je bio u nametnutoj ulozi zamijenjenih osobnih identiteta. 
»Nije mi bilo teško ‘ući’ u ovu ulogu. Osim Grge, ja sam tu u još nekoliko nametnutih likova, ali sve je to igra, komedija, što meni osobno paše«, kaže Kovač.
Uz Kovača i Ezgetu u završnim scenama na pozornici se pojavljuje i Marija Bagi. Njezin ulazak na pozornicu zapravo je i rasplet cijele priče. Liječnik nije liječnik već »idiot« Marko koji tijekom predstave uporno pokušava uvjeriti pacijenta Grgu da je u današnje vrijeme bolje biti idiot, jer je to ulaznica za položaj u kakvom javnom poduzeću ili ministarstvu.
»Zadovoljni smo brojem posjetitelja koji su ove godine pratili predstave na Memorijalu Antuna Aladžića. Osim predstava gostujućih kazališta iz Sivca, Tuzle, Krasice i mi smo uspjeli za Memorijal pripremiti premijeru«, kazala je u ime organizatora, predsjednica HBKUD-a Lemeš Marija Bagi.
Z. V.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika