Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neodoljivi kuglof

Kada je uvod priče o kuglofu u pitanju, bojim se priče velikih razmjera. U kratkim crtama, mama ga je često spremala, a ja sam ga do sada možda dva puta kušala. I svidio mi se. Ali nikad se nije razvila neka osobita povezanost niti ljubav između kuglofa i mene. Dalje, oduševljena sam kako izgleda kuglof i kakvu atmosferu pravi na stolu na kojem se nalazi. Malo mi miriše i na Božić, moj omiljeni blagdan, zrači toplinu i izgledom i mirisima. Pri pripremi daje prostora za kreativnost, jer je otvoren za sve sastojke i zapravo ne znam zašto se mi nismo zavoljeli. Kuglof i ja. Prije dvije godine, za rođendan, jedna prijateljica mi je donijela kuglof i bio je predivan i preukusan. Sočan, zavodljiv, ma preukusan. Često ga se sjetim u posljednje vrijeme i kada sam u prodavaonici ugledala kalup za kuglof, sve je bilo jasno.
U nizu ću birati po sljedećim parametrima: jednostavna priprema, miris na fino, slatko i neodoljivo i ako može bez brašna. Zapravo, najveći problem su mi ta brašna, jer ih izbjegavam, pogotovo bijelo, a kuglof jesu šećer i brašno. Kada budem pripremala za više ljudi, pravit ću i brašnjave, ovog puta udovoljavam isključivo sebi i svom tijelu.

Potrebno: 350 g datulja / 1 naranča / 75 g maslaca / 150 g crne čokolade / 4 žlice kakaa / 5 jaja / 1 žličica sode bikarbone / 300 g mljevenih lješnjaka.   

Postupak: datulje očistiti od koštica, usitniti i staviti u zdjelu. Zaliti ih sokom od naranče i dodati im naribanu koru od naranče, te ostaviti preko noći da odstoji. Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke umutiti s prstohvatom soli u bijeli čvrst snijeg. U blenderu samljeti smjesu s datuljama, dodati im žumanjke, kakao i sodu bikarbonu i sve dodatno izblendirati. Rastopiti čokoladu i maslac na pari, pa ih malo prohladiti, pomiješati sa smjesom u blenderu, dodati tome mljevene lješnjake i polako miješati uz dodavanje umućenih bjelanjaka. Kada je smjesa sjedinjena, prebaciti je u kalup nauljen i posut kakaom. Pećnicu zagrijati na 180 Celzija. Kuglof peći sat vremena.
Ova poslastica bi mogla nositi naziv zdravi slatkiš ili slatko uživanje bez griže savjesti. Dobar tek!
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika