Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stopama ljubavi

Uoči blagdana Svih svetih u Subotici je sedmi puta održan Hollywin – Večer svetaca, koja je i ove godine do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu HKC-a Bunjevačko kolo.Večer svetaca je bila posvećena blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković, utemeljiteljici Družbe Kćeri milosrđa koja slavi stotu obljetnicu osnutka. Naime, Družba Kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje započela je proslavu jubilejske godine na svetkovinu sv. Franje, 4. listopada svečanim euharistijskim slavljem i proglasom vrhovne predstojnice Družbe s. M. Cristine Orsillo u Blatu na Korčuli. 

Kćeri milosrđa   

Program su zajedničkim nastupom otvorila djeca iz vrtića Marija Petković-Sunčica, vjeroučenici župe sv. Roka u Subotici te djeca iz Blata, rodnog mjesta blaženice. O povijesti Družbe sestara Kćeri milosrđa uz prezentaciju govorila je s. Jasna Crnković, koja je rodom iz Subotice. Također, ona je ovom prilikom govorila i o uključivanju vjernika laika u djelovanje i karizmu ove Družbe, osobito o najnovijoj inicijativi u koju bi bili uključeni vjernici laici, a koja nosi naziv Poslanici milosrđa.
Od osnutka ovoga samostanskog reda, pa sve do danas Družba je vezana za naše prostore i naš narod, a našim stazama je koračala i sama blaženica, koja je dolazila na plodne slavonske i vojvođanske njive, po hranu za siromašnu djecu u Blatu. Davne 1923. godine Marija Petković je u Suboticu dovela svoje sestre iz ovoga samostanskog reda koje su vodile sirotište za djecu Kolijevka, a valja spomenuti i da je prvi samostan osnovan u Blatu na Korčuli, a drugi u Subotici. 
Družba živi karizmu milosrđa pronoseći milosrđe Nebeskog Oca u radu s djecom i mladima, te sestre rade i s odraslima kroz odgojno-obrazovni i župni apostolat, osobito sa starima i bolesnima promičući dostojanstvo ljudske osobe. Veliku pozornost Družba obraća na znakove vremena i potrebe Crkve. 

Blaženici u čast 

Tijekom večeri, u izvođenju djece iz župe sv. Roka iz Subotice, izveden je kratki šaljivi skeč Magarac u misijama na Đurđinu, dok su lutkarsku predstavu Stopama ljubavi koja govori o životnom putu blažene Marije Petković i osnivanju Družbe Kćeri milosrđa izvela djeca iz Blata. Djecu je pripremila i dovela u Suboticu katehistica i orguljašica župe Svih svetih u Blatu, s. Julijana Beretić. 
Hollywin u Subotici su prije sedam godina pokrenuli mladi subotičke župe Marija Majka Crkve s ciljem da se vjernici Subotičke biskupije odupru sve napadnijem širenju Noći vještica u svojoj sredini. Svake godine do sada Večer svetaca je bila posvećena nekom svecu, te su u programu sudjelovala djeca i mladi pojedinih subotičkih župa. Ove godine organizacija je povjerena sestrama Kćeri milosrđa u Subotici na čelu sa s. Silvanom Milan kao i odgojiteljicama subotičkog vrtića koji nosi ime blaženice. Na ovaj način organizatori su povezali Suboticu i Blato, a sve u čast blaženoj Mariji Petković. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika