Arhiv tekstova Arhiv tekstova

E kao, E kao Velika Britanija

Jesam li samo ja zabacila poglavlje ove rubrike, koju sam otvorila prošle godine ili je svima otišlo u zaborav? Riječ je o Putu po abecedi koji reda izabrane destinacije po abecednom redu, pa smo tako putovali na Avalu, Balaton, pa u Crnu Goru i Cetinje, plovili Dunavom, Dravom i Drinom. Abeceda je dosta mirovala i vrijeme je za pokret.

Na slovo, na slovo E

Ako se sjetite leksikona, spomenara i ostalih mjesta gdje su vam još u mladim godinama pripremali razna pitanja o omiljenim bojama, ljudima, junacima, profesorima, sportovima i ostalim zanimljivim i manje zanimljivim stvarima, sigurno se sjećate i mjesta o omiljenim gradovima, zemljama, destinacijama. E pa moj odgovor je uvijek bio London, Engleska i što je najzabavnije, razlog nije poznat. Postoji čak mogućnost slučajnog izbora, pretpostavka da mi je to prvo palo na pamet i da do tada London nitko nije izabrao. Svakako, London i Engleska imaju svašta za ponuditi, ali eto, moji razlozi mi nisu jasni.
Kasnije sam porasla, ali je sa mnom uspjela porasti i ideja o voljenju Londona i Engleske, čak je malo i prerasla svoj početak, pa sada imam čitavu ljubav prema Velikoj Britaniji. Sada je moja ljubav na slovo E postala Engleska, Wales, Škotska i Sjeverna Irska. Tako je nisam mogla razdijeliti, pa je ljubav otišla u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Engleska i Škotska

Za sve su krive Engleska i Škotska, ali prvo krećem od Engleske i njenih jezera, rijeka, dolina, brežuljaka i savršene zelene trave koja ne bi bila takva da nije vlažne otočne klime. Ne znam je li mi draži sjeverni dio Engleske i njegovo Jezersko područje ili jugoistočna obala poznata kao White cliffs of Dover. Naravno, posebne simpatije idu Londonu, pa nije on glavni tek tako. Ali i sve prve asocijacije ovdje ne gube važnost zbog popularnosti. Ne bi mi smetala gužva turista ispred Buckinghamske palače. Još tada kada sam ispisivala London kao omiljeni grad, u glavi sam imala ideju da nasmijem čuvara koji ne mijenja izraz lica bez obzira što se događa oko njih. Baš bih ga voljela vidjeti u crvenom odijelu i onoj duguljastoj šubari kako odolijeva mom osmijehu. Šalu na stranu, vjerujem u red oko kraljičine palače.
A Škotska, Škotska su brda i tu je ljubav. I ta ljubav je išla nekim izbrkanim putem. Kad se toga sjetim, mislim kako je u moj zemljopisni dio mozga ušla neka greška, i priznajem da nam nije išlo najbolje. Prva spoznaja je bila Edinburgh u kojem je živjela teta drugarice iz razreda, a tek onda je išlo otkriće Škotske i njenih šumovitih dolina i močvara s ljubičastim vresištem. Sjećam se fotografije Edinburgha na kojoj se zamak do zamka natječu koji će biti ljepši i bliži brdu iza sebe. Nešto što mi je svakako na listi za obilazak je očaravajući dvorac Edinburgh, Nacionalni muzej Škotske i Nacionalna galerija Škotske, škotski parlament, crkva Rosslyn Chapel koja krije tajne templara, Muzej djetinjstva, čuvena Camera Obscura gdje možete uživati u optičkim iluzijama i veličanstvena kraljevska rezidencija Holyroodhouse.
Kao što se može primijetiti, dobro sam se naoštrila i leksikonska pitanja su od mene napravila pravog malog štrebera. I hvala slučajnostima što su me navele i zavele s Engleskom i Londonom, a onda i proširile moju ljubav na cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo.
Ni u jednom leksikonu nije pisalo: »Pazite što želite kao mali, jer vaše želje rastu s vama«. Moja je porasla do maštanja o susretu s Robinom Hoodom, zajedničkom vožnjom u double-dackeru i posjetu prvoj podzemnoj željezničkoj stanici i vožnjom u njenim cijevima.
Gorana Koporan  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika