Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktivni unatoč nedostatku prostora

Rimokatolička župa svetog Ivana Kapistrana u Novom Beogradu utemeljena je prije više od 40 godina, točnije 70-ih godina prošloga vijeka. Župa broji oko 5.000 vjernika, koji nemaju svoj liturgijski prostor nego se svake nedjelje na misi okupljaju u crkvi svetog Roka u Zemunu, a ponekad i u prostorima drugih župa. Svake godine svečano proslavljaju i zaštitnika svoje župe svetog Ivana Kapistrana, najvećeg propovjednika svoga vremena. U velikom broju okupili su se i ove godine 23. listopada u crkvi svetog Roka u Zemunu, slaveći svog nebeskog zaštitnika i šaljući mu molitve da se u skorije vrijeme pronađe prostor gdje će se izgraditi crkva na Novom Beogradu.

Specifikum rada

Upravo je nedostatak liturgijskog prostora specifikum ove župne zajednice, koja unatoč ovom problemu aktivno djeluje i radi u drugim župama, a najčešće u crkvi svetog Roka u Zemunu koja je obnovljena i blagoslovljena 2014. godine na inicijativu zemunskog župnika preč. Joze Duspare, zahvaljujući donaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške.
»Specifično je funkcioniranje naše župne zajednice budući da nemamo vlastiti liturgijski prostor. Susrećem se s ljudima po obiteljima, ovdje u iznajmljenoj crkvi, a kateheze i pripreme za različite sakramente ili imamo u obiteljima ili u crkvi u Zemunu ili pak u prostorima drugih župa. To je specifikum ove župne zajednice, zbog čega djelujemo malo misijski. Druga stvar što se tiče same župe  jest da nemamo redoviti pastoral svakog dana. No, pokušavam doći do naših vjernika različitim reklamama. Često ih zovem telefonom ili nekim drugim putem nastojim doći do njih, a sve u cilju kako bi oni znali da su katolici, da postoji župna zajednica na Novom Beogradu i kako bih im dao do znanja da su oni dio nje«, kaže župnik iz Novog Beograda vlč. Ivica Damjanović.

Sve veći broj mladih

Sudeći po broju vjernika koji su se okupili na proslavi svog zaštitnika sv. Ivana Kapistrana, a posebice mladih, stječe se dojam da su oni toga itekako svijesni.
»Drago mi je da je na misnom slavlju bilo dosta mladih i djece. Prije nekoliko godina kada sam započeo rad u ovoj župnoj zajednici nije ih bilo toliko. Danas ih ima, samo im trebamo ponuditi sadržaj koji mladi žele i na koji znaju odgovoriti«, ističe župnik Damjanović, dodajući da je svetkovina za zajednicu važan dan, kada se svi oni s radošću okupljaju i mole svog zaštitnika za prostor u svojoj župi.
Crkva svetog Roka nalazi se u zemunskom gradskom parku odmah pored pravoslavne crkve svetog Arhangela Mihajla. Prema riječima župnika Damjanovića, s pravoslavnom crkvom imaju dobru suradnju. Jedan od znakova bratstva, suradnje i ekumenskog dijaloga dvije crkve je, kako ističe, ustupanje konaka pravoslavne crkve gdje su gosti nakon misnoga slavlja bili pozvani na druženje i večeru.

Potreba šire društvene zajednice

Župljani Novog Beograda ističu potrebu za izgradnjom crkve u svom gradu, posebice što je danas Novi Beograd sve jači centar, sa sve većim brojem stranih državljana, ali je to potreba i želja i domaćih župljana.
»Vjernici stalno kruže. Ili su na svetim misama u Starom Beogradu ili u Zemunu. S obzirom na promet i infrastrukturu to je izvodljivo, ali postoji potreba za prostorom gdje bismo svi mogli zajednički vršiti svoju vjersku službu. Postojala su obećanja od srijemskog biskupa i od beogradskog nadbiskupa Hočevara da će se pokušati naći pogodna lokacija, ali to traje već godinama. Svima nam je poznato što se sve dešavalo proteklih desetljeća, ali mislim da su sada nešto povoljnije okolnosti i da bi se moglo nešto promijeniti nabolje«, navodi župljanin Vladimir Milošević, ističući važnost obilježavanja blagdana sv. Ivana Kapistrana.
»Mislim da u Srbiji treba obratiti pozornost na ono što je tekovina, bilo da je riječ o kršćanstvu ili drugim vjeroispovijestima. Važno je da se razmišlja o povijesti, o tome tko smo i odakle smo. Živimo na prostorima na kojima su boravili i drugi sveci kao što su sveti Dimitrije i sveta Anastasia. Smatram da svo bogatstvo s ovih prostora treba u svakom segmentu, kako društvenom tako i sociološkom i političkom organizirati tako kako bismo pridonijeli boljitku cijele zajednice.«

Ohrabrenje

Ivan Kapistran je bio franjevac, teolog i propovjednik kršćanskog rata protiv Osmanlija. Rođen je 1836. godine u gradiću Capestrano (Italija), a u franjevački red je ušao i po cijeloj Europi provodio apostolski život, utvrđujući kršćansko ćudoređe i pobijajući krivovjerje. Umro je u Iloku 1456. godine, gdje je sokolio kršćansku vojsku koja je odbijala tursku najezdu. U povijest drevnog Beograda upisan je zbog sudjelovanja u obrani tada ugarskog grada, kojeg je 1456. godine opsjedao turski sultan Mehmed Drugi Osvajač. O njegovom povijesnom značaju i njegovom životu, u svojoj propovijedi je govorio tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković, koji je predvodio misno slavlje.
»Kaže se da je Ivan Kapistran bio vatreni propovjednik. Prošao je Europom propovijedajući i navješćujući kraljevstvo Božje. Društvena situacija u njegovo vrijeme bila je slična našoj, puna izazova, a crkva je nekako bila umorna. Sveti Ivan Kapistran je obnovitelj svoga reda, ali ne samo franjevaca nego i obnovitelj crkve u ovom dijelu Europe. Kada je hrabrio kršćansku vojsku kod Zemuna i pripravljao ih za bitku kod Beograda, on im je ponavljao: ‘napredovali ili uzmicali, zazivajte neprestano ime Isusovo, jer u tom imenu je jedini spas’. Odakle je sv. Ivan Kapistran crpio motivaciju da hrabri tu manje značajnu vojsku u odnosu na onu protivničku Otomansku vojsku, jer je ljudskim očima djelovalo da je nemoguće pobijediti i obraniti Beograd i ovaj dio Europe prema sjeveru. On je imao poslanje od pape da dođe u ovu misiju. Zato molimo da po zagovoru sv. Ivana Kapistrana budemo hrabri i da poletno živimo svoju vjeru, da imamo snagu da budemo spremni oprostiti«, poručio je između ostalog preč. Štefković.
Ohrabreni zajedništvom, župljani Novog Beogradu svečano su proslavili svog zaštitinika u nadi da će u skorije vrijeme to moći činiti u odgovarajućem liturgijskom prostoru u svojoj župi.
S. D. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika