Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Rođendan« partije i vlasti

Nedavno, u nedjelju, 27. listopada, u najvećem vojvođanskom gradu, Novom Sadu, bila je dvostruka rođendanska fešta vladajuće partije Srpske napredne stranke u Sportskom centru SPENS (koji je izgrađen novcima tadašnjeg Mirovinskog fonda Vojvodine). Slavilo se jedanaest godina od osnivanja partije i sedam godina na vlasti. Samo radi podsjećanja: SNS je »rođena« tako što se dio nekadašnje značajne i na momente vladajuće partije Srpske radikalne stranke, podijelio na dva dijela (što nije ništa novo u partijskim događanjima i drugih stranaka uopće). Sad već osuđeni vođa SRS-a u to vrijeme je boravio u »haškim kazamatima« i nije mogao mnogo utjecati na događaje, pogotovo ne na svog vjenčanog kuma koji je cijelu akciju izveo, ali zato je on do današnjeg dana ostao njegov »najveći izdajnik« (u skorašnjoj skupštinskoj raspravi 29. listopada, »vojvoda« mu je posvetio skoro sat vremena u svezi prijedloga Zakona o podrijetlu imovine, naravno govoreći o njegovoj i imovini supruge). Gledajući rođendansku proslavu i slušajući hvalospjevne govore sjetio sam se Čovjekove drame (Az ember tragédiája) koju je napisao Imre Madách davne 1862. godine. Drama počinje tako da zbor kerubina i anđela pjeva hvalospjev Tvorcu, koji je stvorio Zemlju i Univerzum, kako je to sve tako savršeno da će tisućama godina raditi besprijekorno. Samo jedna osoba, Lucifer šuti. Stvoriteljev glas (u drami on je samo glas) pita: »Zašto samo ti šutiš? Lucifere?«, a vječiti oporbenjak (mora i takav postojati) mu odgovori: »Dosta te hvali ova beznačajna gomila, koju si ti stvorio zato da te hvale«. Lucifer mu obeća da će njegovu »tvorevinu srušiti« (naravno, ovo je samo moj nemušti prijevod, jer drama je u stihovima). Na ovoj proslavi bio je i kor Srpskog narodnog pozorišta. Bilo je i hvalospjevnih govora, što je sasvim normalno na priredbi ovakve vrste, jer tko je lud da na ovakvom značajnom skupu, pred prepunom dvoranom SPENS-a (unutra 6.000 ljudi, a toliko i vani – ocjena novinara) izrekne ijednu kritičku riječ. 

»Srpski san« 

Govor predsjednika stranke ujedno i predsjednika Republike sadržao je nekoliko interesantnih dijelova. Na primjer, o »srpskom snu«. Rekao je: »Najvažnije je sada da SNS radi na tome kako da se obrati mladima da im ponudimo ‘srpski san’ kako bi ostali u našoj zemlji«. To je jedan novi pojam u političkom govoru, a u suštini što znači? »Trebamo im omogućiti da imaju stan i automobil, a ne da rasipamo našu djecu po cijelom svijetu«, a u kasnijem dijelu, kada je govorio o investicijskom planu vrijednom 10 milijardi eura: »Od ove sume 500 milijuna eura odvojit ćemo za izgradnju stanova za mlade bračne parove, kako bi se osigurali uvjeti za rađanje više djece i zaustavio odlazak mladih u svijet«. Svojevremeno je sadašnji premijer Mađarske objavio izborni program »Dvoje djece i četiri kotača«, što je u to vrijeme izazvalo mnogo kritike tadašnje oporbe. Znači, osigurat će se kotači, stanovi, a djeca su u perspektivnom planu. I? Predsjednik je govorio da je prije njih, naprednjaka, zemlja bila u ruševinama i pred bankrotom i da je zahvaljuljući politici SNS-a (čiji je lider On sam, naravno to nije rekao, samo se podrazumijeva) Srbija dignuta na noge, ponovo ima snažnu armiju i ponovno se razvija privreda, grade se ceste, mostovi itd. Mislim da se malo uživio u ulogu »tvorca svega postojećeg«, a oporba se stavila u ulogu »kritike svega postojećeg«. Sokrat je nekad davno rekao: »Država (atenski grad-država op. a.) je kao plemeniti konj, kojeg ipak s vremena na vrijeme treba mamuzati«, tj. kritizirati. 

Akademija mladih kadrova

Iz govora Predsjednika SNS-a saznali smo: »SNS je organizirala Akademiju mladih lidera u kojoj se educiralo 300 mladih kadrova te stranke«. Normalno je da svaka stranka ima svoju podorganizaciju mladih. Tako je svojevremeno SKJ imao SKOJ; odabrani su išli na doškolovanje u Kumrovec (gdje se rodio poznati lider partije i vođa cijele zemlje). Pitam se gde je organizirana ova sadašnja Akademija? Vjerojatno u Beogradu. Predsjednik je najavio da će iduće godine u ožujku ili travnju biti izbora na svim nivoima. Želja mu je da njegova partija pobijedi još uvjerljivije i tako pokaže »da Srbija ima snage i vjere u vlastitu budućnost« (po meni treba mu »partijsko čista« dvotrećinska većina da bi mogao provesti izmjene Ustava koji koči bilo koje značajnije promjene). Naravno, najavio je i pomlađivanje stranke (vjerojatno s novopečenim akademcima, koji će, ako se ožene ili udaju, dobiti i stanove, mislim ja). Moja želja je da i u našem gradu dođe do promjene rukovodećih kadrova, prije svega onih trenutačnih na čelu gradske uprave. Dok to iščekamo, »vjerujemo i s nadom se nadamo«, da parafraziram Madácsa. Ali i u daljnjoj budućnosti trebat će nam dosta vjere.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika