Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Približiti knjigu i materinski jezik

XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova počeli su prije dva dana, u srijedu, Književnim salonom, a traju do nedjelje, 26. listopada, u Subotici. Kako su organizatori ranije najavili, manifestacija nudi široku lepezu programa koji ima za cilj približiti knjigu i materinski hrvatski jezik svim dobnim skupinama. Jučer (četvrtak) je tako održan popularni program za djecu Narodna književnost u školi, te radionica za srednjoškolce s temom Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika. 
Danas (petak, 25. listopada) u čitaonici Gradske knjižnice s početkom u 9 sati održava se Međunarodni znanstveno-stručni skup posvećen velikanima književnosti, a navečer u 19 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće na programu je Multimedijalna večer. Na Multimedijalnoj večeri će biti dodijeljene književne nagrade (za životno djelo na području književnosti, najbolju knjigu godine, trijenalna nagrada za znanstvenu publicistiku), a u pratećem programu nastupit će Akademski zbor Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.  
Sutra (subota, 26. listopada) u Gradskoj knjižnici s početkom u 9 sati održava se nastavak spomenutog stručno-znanstvenog skupa, a u 11 sati počinje okrugli stol Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje koji se realizira u suradnji manjinskih zavoda za kulturu.
U sklopu Dana, sutra i prekosutra (subota i nedjelja) održava se i stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike na hrvatskom jeziku u Vojvodini – Škola kao učeća zajednica. Skup se organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.
XVIII. dane hrvatske knjige i riječi organizira Hrvatska čitaonica, a suorganizatori su Gradska knjižnica Subotica, ZKVH i HNV. Partner u pripremi znanstveno-stručnoga skupa je Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika