Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret prijatelja

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizirao je III. Festival amaterskog folklora i stvaralaštva. Kada je prije tri godine osmišljen ovaj festival, želja ogranizatora bila je da u Hrvatskom domu pokažu bogatstvo različitih nacionalnih zajednica koje žive u Somboru i okolici. Tako je bilo i ove godine. Osim pjevačke skupine Nazora sudjelovala je Muška pjevačka skupina iz Svilojeva, kao predstavnik mađarske nacionalne zajednice, SKUD Đurđevak iz Kljajićeva kao predstavnik srpske zajednice, te gosti iz Subotice i Gare (Mađarska) – HKUD Kolo i OKUD Gara. 
»Smisao ovih naših susreta najbolje oslikava rečenica – poštuj tuđe, a svojim se diči«, kazao je na otvorenju manifestacije predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić. 
Od juga Mađarske do doline Ibra proveli su sudionici festivala gledatelje tijekom jednoipolsatnog, kvalitetnog koncerta. 
»Prvi puta smo nastupili u Somboru«, kaže predsjednik Hrvatske manjinske samouprave iz Gare Martin Kubatov. »Gostovali smo ranije u Tavankutu i Subotici. Predstavili smo se spletom bunjevačkih igara. Večeras su nastupili naši mladi, ali u OKUD-u imamo više naraštaja, od predškolske i školske djece, omladine do odraslih. Osim bunjevačkih, plešemo i mađarske i njemačke plesove. Hrvatska samouprava Gara osigurava uvjete za njihove probe, osiguravamo i nošnju, financijsku potporu i koreografe«.  
Festival u Somboru organiziran je uz potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice i Grada Sombora. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika