Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Snaga Božjeg milosrđa


Vjernici svih župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković okupili su u nedjelju, 20. listopada, u sotskoj dvorani na drugoj duhovnoj obnovi ove godine. Obnovu je vodila s. Ljubica Josić iz Zagreba u pratnji s. Marije Ivić iz Tovarnika, obje pripadnice Družbe Kraljice svijeta.

Biblija je knjiga Božjega milosrđa

Susret je započeo molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa te kipom Blažene Djevice Marije. Potom je uslijedilo predavanje s. Ljubice Josić. U prvom dijelu tema je bila Božje milosrđe. Sestra je govorila o očitovanju Božjeg milosrđa u Svetom pismu, još od samih početaka svijeta, jer već je stvaranje prvi izraz Božjega milosrđa, osobito stvaranje čovjeka. Posebno se zadržala na primjerima Noe, Abrahama i Mojsija, koji su dokaz veličine Božjega milosrdnoga djelovanja, ali nam pokazuju i da čovjek mora dati svoj pristanak da bi Bog djelovao. Taj pristanak je izraz vjere. A biti vjernik znači često biti drugačiji, kao što je bio Noa, jer Bog u svakom vremenu izabere nekoga da bude svjetlo, preko koga će djelovati, kao što je tada njega izabrao.
Abrahamov primjer pokazuje da oni koji vjeruju često bivaju stavljani na kušnje. No, ako i u vrijeme kušnje ostaju vjerni, Božje milosrdno djelovanje će svaku situaciju okrenuti na dobro, te zaustaviti naše patnje i muke kad ih njemu predamo. Djelujući preko Mojsija Bog je, također, pokazao koliko je moćno njegovo milosrđe. A u trenutku najveće opasnosti, kada su se Izraelci našli pred morem, Mojsije je svoje ruke uzdigao prema Bogu i on je učinio čudo. Tako i mi sklopljene ruke trebamo podići prema Bogu puni pouzdanja i vjere u njegovo milosrđe. Sestra Ljubica je kao vrhunac Božjega milosrdnoga djelovanja istaknula dolazak Isusa Krista na zemlju, da bude s nama u svemu jednak osim u grijehu. Dodala je kako smo ga svojom nevjerom i grijehom prikovali na križ, ali nam je milosrdni Bog ostavio ispovijed, svetu misu, molitve i Sveto pismo, kako bismo nakon svakog pada u grijeh mogli ustati i krenuti ispočetka s pouzdanjem u Boga i njegovo milosrđe. 
Sestra je prvi dio obnove zaključila isticanjem Marije kao uzora u pouzdanju i vjernosti Bogu. Više puta tijekom predavanja, a osobito na kraju, sestra je naglasila da je Biblija knjiga Božjega milosrđa te bismo je zato trebali više čitati i proučavati.

Važan je kontinuitet u vjeri

Drugi dio obnove bio je posvećen primjerima iz osobnog vjerničkog iskustva. S. Ljubica je s okupljenima podijelila kako je došlo do toga da postane redovnica, u čemu ona vidi djelovanje Božjega milosrđa. Ispričala je i više primjera iz svoga života, kako onih prije redovništva, tako i onih nakon ulaska u samostan, u kojima je ona prepoznala snažno djelovanje Božje, te je svaki put naglasila kako je u svemu bitna vjera. Svi dobivamo križeve i prolazimo kroz kušnje kako bi se očitovala snaga naše vjere. Naglasila je kako je važan vjerski kontinuitet da bismo u trenucima kušnje mogli ostati Bogu vjerni, te kako bismo imali povjerenja u Njegovo milosrđe koje svaku situaciju okreće na dobro. 
Nakon primjera iz vlastitog života sestra je ostavila vremena za pitanja i komentare. Duhovna obnova završila je misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Katarine, djevice i mučenice.
Ana Hodak

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika