Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bundeva punjena mesom

Bundeva na prozoru, bundeva u cegeru, na tržnici, u marketu, na stolu, u trbuhu. Bundeva miriše, krasi izlog, zavodi okusom, zaslađuje i postaje glavna tema ovih dana. Jesen nas je zavela više nego ikad, bar mene, i sve je u znaku nje. Torte na rođendanima su u jesenskim bojama, slatki stolovi, bidermajeri na vjenčanjima, buketi na proslavama. Ova godina slavi jesen, a jesen slavi bundevu. Još kad tome dodamo blizinu Halloweena, jasno je zašto i na trpezu, u vidu glavnog jela stavljamo bundevu i to s nadjevom.
Potrebno: bundeva od 1,5 kg pogodna za punjenje / 500 g telećeg mesa / 100 g slanine / 200 g svježih gljiva / 5 čenova češnjaka / 2 zelene paprike / 2 mrkve / 1 rajčica / 3 žličice koncentrata od rajčice / 1,5 dcl bijelog vina / maslinovo ulje / papar / sol.
Postupak: Odsjeći poklopac bundeve i izvaditi njenu unutrašnjost. Očistiti je i premazati maslinovim uljem i solju. Bundevu odložiti sa strane i pripremiti nadjev. Na zagrijanom ulju propržiti isjeckanu mrkvu, pa dodati isjeckanu papriku, rajčicu i gljive i pirjati nekoliko minuta. Nakon toga dodati koncentrat od rajčice i naribani češnjak. Nakon kratkog kuhanja dodajte meso koje je samljeveno zajedno sa slaninom. U smjesu naliti vino i dodati sol i papar i ostale začine po potrebi. Kada vino ispari, skloniti smjesu s vatre i njome puniti pripremljenu bundevu. Bundevu poklopiti poklopcem i potpuno zamotati u aluminijsku foliju, te staviti u posudu za pečenje i uliti malo vode na dno. Peći dva sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva nakon čega treba skinuti foliju i zapeći dodatno.
Dodatak: Vrstu mesa i začina birate sami, kao i sve ostale finese. Ljepota okusa je proporcionalna razini uživanja kuharice, zato samo dobre vibre u kuhinji. Uživajte u svakom trenutku i ne zaboravite začiniti ambijent čašom finog vina. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika