Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri starice Slavonije

Vrijeme je za izabrati jesenske destinacije. Jesen u New Yorku, jer tako kaže film, ili jesen na Staroj planini, jer smo se u to uvjerili, ili nešto sasvim treće. Zov prirode je u jesen, čini mi se, najglasniji. Boje vrište i ovo bablje ljeto pojačava sve tonove. Ne postoji šansa da vas izlazak na planinu ne relaksira i da ćete biti uskraćeni za užitak. Jesen slave filmovi, o njoj pjesme pjevaju dunjama, ona miriše na romantiku, ima zvuk lišća i miris vjetra u kosi.
Najljepša jesen koja je meni u sjećanju je ona koju sam doživjela na Staroj planini. No, o njoj sam brojne zapise napisala, pa se ne bih ponavljala, ali ću je spomenuti, jer je ovih dana često u vijestima zbog njene situacije s hidroelektranama. Posljednja od vijesti je i vijest o posjetu čuvenog glazbenika Manu Chao, koji je svojim posjetom dao podršku mještanima, borcima i čuvarima rijeka od mini-hidroelektrana. Nadam se da je ova gesta uspjela doprijeti do nekoga bitnog, tko se pita i tko može utjecati na ovakva stradanja prirode. Ovo skretanje s glavne teme i našeg ovotjednog putovanja koristim kako bih, tko zna koji put, izrazila revolt prema ljudskom sebičnom, nepromišljenom i oholom odnosu prema prirodi.
Lokacija kroz čije ćemo opalo lišće provući jesenske teme i čijim ćemo bojama ukrasiti svoje lice na fotografijama su slavonske planine, što i ne čudi, jer smo proteklog tjedna dotaknuli ovu lokaciju pričom o Papuku. E pa, Papuk je samo jedna od tri najstarije planine Slavonije i danas u priču uvodimo Psunj i Krndiju.

Psunj

Psunj je planina u jugozapadnoj Hrvatskoj, a od tri pobrojane ljepotice vrijedi za najvišu u Slavoniji. Njezin najviši vrh je Brezovo polje, visine 985 metara. Kada je izlet na ovaj vrh u pitanju, ima par »za i protiv« koji bi se mogli skupiti u sljedeće: 14 km duga staza, opasnost od mina i divljači, dobra markacija, s vrha nema panoramskog pogleda, ali zato duž staze u nekoliko navrata ima pogleda od kojih zastaje dah i za šest sati uživat ćete u stazi Strmac – Gradina – Brezovo polje – Božikovac – Strmac. Druga stavka koja se nameće kod spomena Psunja je svakako Omanovac, čiji se izletnički centar ugnijezdio na najljepšem dijelu ove planine. Nevjerojatan pogled na Lipik, Pakrac i Slavoniju dugo ćete pamtiti, pogotovo kad jesen umiješa prste. Sam planinarski dom koji se ovdje nalazi proglašen je najboljim planinarskim domom u 2014. godini u cijeloj Hrvatskoj, pa možete i spavati u prirodi. Biciklizam, odbojka, paragliding, nogomet, 3D streličarstvo i pješačenje samo su neke od aktivnosti koje imate na izboru. Nekako mi je uvijek omiljeno pješačenje na ovakvim mjestima.

Krndija

Krndija je gora u Slavoniji i nalazi se istočno od Papuka. Njezin najviši vrh nalazi se na 790 metara nadmorske visine i zove se Kapovec, mada je na nekim kartama označen i kao Kapavac. Što više čitam o njemu, sve više mislim da je cijela priča oko starih planina i vrhova Slavonije zapravo ovdje počela. Upravo u sastavu Krndije su najzastupljenije metamorfne stijene nastale prije 300 milijuna godina, pa i više. Zaista staro zvuči, mada mi nikada nije dovoljno jasno to s određivanjem starosti stijena koja odlazi milijunima godina unatrag. Ali to je valjda kao i s beskonačnosti kozmosa, mislim.
Obuzela me je želja vikend provesti u nekom od planinarskih domova Slavonije, a znam i u kojem. Mislim da je ovo idealno razdoblje za bolje spoznati ovo područje. Ako niste pronašli ništa interesantno u mojim prijedlozima, sigurno ćete u nekoj od 67 pješačkih staza Požeška gora, Papuk, Dilj, Krndija i Psunj naći užitak i spoznati Slavoniju na točki koja je viša od predrasude o nepreglednoj ravnici.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika