Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Investicijskim projektima do turističkog uspon

Subotica je uvrštena među pet najposjećenijih gradova u Srbiji, što potvrđuju brojne skupine turista koje se ovoga ljeta i tijekom proteklih sunčanih jesenskih vikenda moglo susresti kako razgledaju povijesnu jezgru grada. Subotica i Palić ponajprije su zanimljivi susjedima iz Mađarske, Hrvatske, BiH, te gostima iz Poljske i Njemačke, a u sve većem broju mogu se vidjeti i turisti iz daleke Kine. U prilog pozitivnom pomaku u području turizma govore i statistički podaci, koji pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen rast od oko sedam posto u broju dolazaka i broju noćenja u Subotici, dok je Palić odskočio za gotovo 19 posto po broju noćenja u odnosu na prošlu godinu. 
Ove brojke svjedoče da bilježimo rast iznad republičkog i pokrajinskog prosjeka, a investiranje u turističke potencijale Subotice i Palića pridonijet će gospodarskom razvitku grada i pozicionirati ga na turističkoj mapi, kaže Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za investicije, turizam i međunarodnu suradnju.
»Kategorizacija našeg grada značajno će utjecati na njegovo bolje pozicioniranje na turističkoj mapi, kako naše države, tako i šire regije. Osim toga, imat će značaja i po pitanju investicija u području turizma. Iza toga stoji veliki rad i napor koji podrazumijeva predstavljanje Subotice i Palića na brojnim sajmovima turizma u zemlji i inozemstvu, potom suradnju s turističkim organizacijama drugih gradova, a doprinos predstavljanju Subotice na turističkoj mapi dali su i studijski posjeti novinara iz Kine, Izraela, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Italije i Slovenije. Moram dodati da u korist turizma ide i činjenica da je Subotica posljednji veliki grad u jugoistočnoj Europi koji je monocentričan. To je s gledišta turističke ponude vrlo pozitivno budući da se kulturno-povijesne znamenitosti zanimljive turistima nalaze u neposrednoj blizini jedna druge.«

Izgledan završetak zgrade Narodnog kazališta u 2020.  

Među promotivnim turističkim aktivnostima su i besplatne turističke pješačke ture po središtu grada, koje provodi Turistička organizacija Grada Subotice u suradnji s licenciranim turističkim vodičima. U cilju što boljeg predstavljanja Subotice i produljenja boravka turista, svake srijede od 10 sati i subotom od 13 sati turisti imaju priliku doznati što je obilježilo povijest ovog grada i kakvo je bogatstvo kulturne i etničke raznolikosti do dan danas u njemu očuvano. Skupine turista posjećuju Gradsku kuću, obnovljenu Sinagogu, Reichlovu palaču, Franjevačku crkvu, a nezaobilazna postaja u središtu grada svakako jest i zgrada Narodnog kazališta. Uslijed rekonstrukcije i nadogradnje ovog objekta, turisti ga, kao i sami Subotičani, proteklih godina mogu pogledati samo izvana, ali postoje realne naznake da bi se to uskoro moglo promijeniti.
Naime, riječ je o jednoj od najvećih kapitalnih investicija u kulturi, započetoj prije više od jednog desetljeća, međutim sudeći prema ranijim najavama i onome što je do sada urađeno, kazališna scena mogla bi napokon zaživjeti na novim daskama iduće godine.
»Radovi teku planiranom dinamikom, a potrebe za dodatnim radovima se otklanjaju u hodu. Izgradnja predviđena VII. I VIII. fazom radova je završena, čime je objekt zatvoren sa svih strana, ugrađena su tri protupožarna zastora koji dijele unutarnji prostor na tri zasebne cjeline. U starom dijelu objekta su ugrađene sve instalacije, završeno je ličenje prostorija i trenutačno se radi na završnom sloju za postavljanje parketa. Dio krovne konstrukcije koji je bio otvoren radi odnošenja strojeva je sada potpuno zatvoren. Uvijek može bolje, ali doista se ulažu veliki napori da se ovaj projekt završi, kao i ostali započeti projekti, kojima želimo unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana.« 

Vraćanje starog sjaja Paliću

Među projektima koji će pridonijeti turističko-gospodarskom razvitku i boljoj kvaliteti života Subotičana svakako jest izgradnja Aqua parka na Paliću. Također jedna od višedesetljetnih ideja doživjela je svoju realizaciju, a ovo rješenje za pokretanje turizma na Paliću procijenjeno je na iznos od milijardu i 50 milijuna dinara, koji je u podjednakom dijelu osiguran iz gradskog, pokrajinskog i republičkog proračuna. 
Aqua park će se nalaziti na Muškom štrandu, gdje je trenutačno u tijeku izgradnja kompleksa s pet vanjskih bazena koji će se prostirati na 28 tisuća četvornih metara, dok će na tri tisuće četvornih metara biti smješten kompleks od pet zatvorenih bazena s pripadajućim spa sadržajima. Završetak radova i otvorenje Aqua parka planirano je za početak kupališne sezone iduće godine, a koncept je osmišljen tako da u vodenom kompleksu mogu uživati sve generacije, naveo je Srđan Samardžić.
»Druga faza radova je u pripremi i uskoro kreće javna nabava. Ova investicija imat će značajan utjecaj na razvitak grada budući da ne postoje slični sadržaji na Paliću. Zahvaljujući svojim termo-mineralnim izvorima vode Palić ima status banje, ali se nije radilo na rješavanju situacije u kojoj se Palić našao, što je dovelo do gašenja njegovih turističkih potencijala. Stoga je izgradnja Aqua parka pokušaj oživljavanja ovog turističkog mjesta, što će značiti kako našim građanima, tako i gostima iz ostalih dijelova zemlje i inozemstva, koji će zahvaljujući Koridoru 10 moći u kratkom vremenu stići do Palića.«
Samardžić je istaknuo da je uspjeh neminovan kada postoji jasan cilj, te da je u tom smislu prisutno kontinuirano ulaganje u Palić. Tako je proteklih godina urađena rekonstrukcija pješačke staze na pješčanoj plaži, rekonstrukcija košarkaškog terena, potom adaptacija Ljetne pozornice, termalnog bazena, dijela mola na Muškom štrandu, izgrađen je toranj za veslače na zapadnoj obali jezera, te je uređen i urbano opremljen Veliki park na Paliću.
Ono što predstoji jest projekt zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš i vraćanje kvalitete jezerske vode, a u planu je i odvajanje dijela obradivih površina od obale samog jezera, gdje je predviđena izgradnja biciklističke staze koja će biti dodatni turistički sadržaj za ljubitelje prirode i sporta.  
»Ovo će zapravo biti vraćanje starog sjaja Paliću. Primjerice, Ljetna pozornica je nakon renoviranja rezervirana za različita događanja godinu dana unaprijed. To je sada prostor kojim se možemo ponositi, osobito u vrijeme Palićkog filmskog festivala kada trebamo ugostiti velika svjetska imena. Međutim, čeka nas još dosta posla vezanih uz Palić i nastojat ćemo ga uklopiti u regionalnu ponudu skupa s ostalim banjama u regiji. Tu prije svega mislim na Mađarsku i Hrvatsku, s kojima se već ostvaruje prekogranična suradnja po pitanju zajedničke promocije turističkih vrijednosti kao što je secesija, koja primjerice veže Suboticu i Osijek. Živimo u vremenu kada je znanje najveći resurs, a međunarodni projekti omogućuju nam razmjenu vrlo korisnih znanja i iskustava«, istaknuo je Samardžić.  
Izgradnja Aqua parka također bi trebala pridonijeti povećanju zanimanja potencijalnih investitora za ulaganje u Palić. Određene naznake u tom smjeru već postoje, a veći broj privatnih investitora može se očekivati nakon otvorenja kompleksa, kada će se moći jasnije prepoznati interes za ulaganje u dodatne sadržaje koji će upotpuniti palićku turističku ponudu.
Marija Matković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika