Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Red države, red stranke... dva-tri puta

Ako ste se ovih dana namjeravali učlaniti u Srpsku naprednu stranku (SNS) ili pak jednostavno otići u Gradski odbor i uz kavicu s ljubaznim osobljem upoznati se s njihovim uspjesima, postignućima i aktivnostima uopće; ako ste svoje kompletno članstvo iz dosadašnje – recimo, recimo... – Demokratske stranke Srbije htjeli upisati u najjaču i najbolju stranku, a nemate baš puno informcija o njoj, jedna će vam informacija svakako dobro doći. Naime, kako ne biste uzaludno lutali Ulicom Dimitrija Tucovića, tražeći sjedište Gradskog odbora SNS-a, svakako je dobro da pročitate nastavak ove rečenice: GrO SNS-a nalazi se u Parku Ferenca Raichla 1-8.
Nikada niste najbolje stajali s nazivima ulica, uvijek ste ih pomiješali s nekim drugima? Dobro, da vam olakšamo: Park Ferenca Raichla nalazi se od željezničkog kolodvora do početka Korzoa, odnosno od Segedinskog puta do Ulice Đure Đakovića, a GrO SNS-a u zgradi tik pored Malog stadiona. Da, da, u onoj gdje se nalazi i policijska stanica, vojni odsjek, Republički zavod za statistiku (filijala Subotica) i... sad već sigurno znate – zatvor. Naivni, kakvi već jeste, pomislit ćete: »Gle, kakve li slučajnosti; kakvog li divnog društva, kao da ih je netko namjerno spojio«. Odete li, pak, tamo (na glavni ulaz, onaj koji gleda na zgradu Pošte), vaše ushićenje doživjet će kulminaciju: iznad vrata, pod konac isti, red barjaka: državna, pa stranačka; državna, pa stranačka... Onako... ko doboš torta ili, božemprosti, ko ona mesnata slanina iz Balaševićeve pjesme (poslušati: Ljubio sam snašu na salašu, dio o pušnici).
Iako i sami svjesni da su tajnoviti putevi Politike, možda ćete se ipak zapitati zašto se GrO SNS-a preselio na novu adresu: da im nije Grad podigao cijenu zakupnine do iznosa koji ni članarina ne pokriva; da im nije Mjesna zajednica Centar I otkazala gostoprimstvo na toj adresi; da im nisu možda zimus zasmetali galama i ružne riječi koje su ispred njihovog sjedišta upućivali prosvjednici iz kolone 1 od 5 miliona, pa su se – za ne daj, Bože – odlučili skloniti na mirnije i sigurnije...?
Koji god od odgovora na postavljena (uključujući i ona nepostavljena) pitanja bio točan, ovo posljednje djeluje zanimljivo bar iz dva razloga. Prvi, naravno hipotetički, izgleda ovako: ajd, da vidim(o) tog junaka koji će u – ne daj, Bože – nekoj budućoj koloni dokonih prosvjednika prvi zazviždati, zatrubiti ili uputiti ružnu riječ (recimo »bando lopovska«) pred zgradom u kojoj se, osim GrO SNS-a, nalaze i djelatnici policije i Vojske? I to još s tako jasno istaknutim državnim (dobro: i stranačkim) obilježjima! A drugi...? Pa znate već – tiče se našeg (dobro: ne našeg – mog) prijedloga: osim GrO SNS-a, u zgradu gdje se nalaze prostorije najozbiljnijih državnih institucija preseliti i Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara i sve ostale stranke koje izravno ili bočno podupiru vladajuću koaliciju. Razlog? Isti kao i kod SNS-a: da bi bili zaštićeni, i to u prirodnom okruženju. Problem tada jedino može nastati kod – ne daj, Bože – grupe budućih prosvjednika. Budu li šetali, recimo, pored zatvora, što će vikati: »izlazite napolje« ili »ostanite unutra«? Meni osobno više se dopada... Uuuups, ponestalo tinte.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika