Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sunčani dan pored »bisera panonske ravnice«

Prošle nedjelje odlučili smo napraviti mali izlet na Palić iz tri razloga. Prvo: davno smo jeli dobar riblji paprikaš pa smo se zaželjeli tog jela, kao drugo: da provjerimo rezultat vijesti RTV-a od 6. lipnja ove godine: »Palić Wellnes spa centar s Akva parkom gotov za godinu dana«, i treće: da vidimo stanje vode »bisera panonske ravnice«. Što se tiče »prve točke« izleta, uspješno je obavljen. Filirani riblji paprikaš (mrzim trijebiti sitne riblje kosti) bio je ukusan, mada mi je falilo više čorbe i ljutine, a porcija pečene i pohane ribe bila je prevelika, pa smo zamolili da nam ostatke samo ribe zapakiraju, što je ljubazno osoblje i učinilo. Budući je bio divan listopadski dan, prije ručka smo se prošetali i obilazili smo ograđeno gradilište, usput onako preko žice smo i slikali. Slijedi izvješće s obilaska terena.

Izvješće s gradilišta

Gradilište je takvo kako zakon o građenju propisuje. Ograđeno je žičanom ogradom i uredno je opskrbljeno i gradilišnom pločom. Na ploči je jedna prilično teško tumačiva slika budućeg kompleksa, koji će kada bude potpuno završen zauzimati 4,4 ha, od čega samo Spa centar zauzima 3,3 ha. Na ploči su uredno navedeni svi podatci po zakonu. Takvo projektiranje je uradila jedna beogradska tvrtka Artprojekt d.o.o., a izvođači radova su: Gemmax građa d.o.o. iz Novog Sada i Saniteko group d.o.o. iz Podgorice. Na ploči piše: Početak radova I. faze je 26. 11. 2018. a završetak ove faze je 18. 05. 2019. Svečano polaganje kamena temeljca je obavljeno 15. prosinca 2018. uz nazočnost dužnosnika sa svih nivoa vlasti: republičke, pokrajinske i subotičke. Po obavještenju s ploče investitori su: Grad Subotica i JP Park Palić, a direktor ove organizacije je također bio prisutan, čak je dao izjavu za RTV. Ove godine (u već spomenutoj reportaži) izjavu je dala i rukovoditeljica sektora za održavanje, investicije i razvoj i evo citata njene izjave: »Izgrađena je i kula koja je zaista visoka i impozantna i koja se izdaleka vidi pa počinje da predstavlja jedan od mnogih simbola Palića«. 
Kako smo vidjeli, najviša točka izgrađenih objekata se nalazi na ovom toboganu (slika u prilogu), mislim ako će ovo »plastično čudo« biti jedan od simbola turističkog mjesta, onda »jao Paliću«. U izvješću citiranog RTV priloga kaže se i sljedeće: »Objekat će koštati oko milijardu dinara što ga čini trenutno najvećom investicijom u razvoj turizma u Srbiji, a biće završen do početka kupališne sezone 2020. godine«. Koliko se ja razumijem u građenje, da koriste ovo lijepo vrijeme i rade danju i noću, sumnjam da bi se završilo do početka lipnja iduće godine. Na gradilištu od radnika je, mislim samo čuvar. Samo ću nabrojati što je sve planirano: pet otvorenih i pet zatvorenih bazena: termalni, dječji, bazen za odrasle i dva bazena s toboganima. »Postojeći termalni bazen biće adaptiran i modernizovan i pored njega će biti relaksacioni bazen namenjen odraslima površine od 600 m², duplo veći od postojećeg i još jedna veća kula sa toboganima«, ovo je ovogodišnja izjava direktora JP-a.  
Pravi, makar idejni projekt, nisam našao na netu; našao sam pet nekakvih perspektivnih prikaza cijelog ili dijelova budućeg kompleksa. Možda se cijeli idejni projekt nalazi u općinskoj službi, koja je izdala dozvolu za gradnju, ali ona mi nije potrebna. Perspektivne sličice i ono što sam vidio, tri nova nedovršena tobogana, uvjerili su me da je sve ovo »evo ti ništa, drži ga čvrsto« iliti: šarena laža.

»Palićko zeleno«

Povjesničari umjetnosti utvrdili su da je drvenarija na secesijskim zgradama nekadašnje banje Palić, ofarbana bojom specijalne boje, koju su nazvali »palićka crvena boja«. Šetajući pored vode jezera (»bisera panonske ravnice«, kako su je neki novinari nazvali) uočili smo da ona ima jednu specifičnu, (ne kao prije) zelenu boju, jer je voda gusta, neprovidna i išarana tamnijim trakama, kao da su naftu sipali u nju. Zato predlažem da se u nomenklaturu boja uvede pojam »palićko zeleno«. Razmišljam zašto je voda ovakva, kada nekadašnji veliki zagađivači više ne proizvode, a imamo suvremeno pročišćavanje vode. Pored svih obećanja, poboljšanje kvalitete vode nikako ne uspijeva; ili su angažirani stručnjaci neznalice ili možda zvaničnici to zapravo žele samo verbalno. Nadam se da naš ručak nije ulovljen u njoj. Moje mišljenje je: planirani wellness spa centar je »šteta u prostoru«, prije svega što on negira postojanje samog jezera, nema nikakvu komunikaciju s njim, ružit će opću sliku. Nedostajat će ugostiteljski i smještajni kapaciteti. Ovakav kompleks se može podići i na jednoj livadi, gdje ima samo bušenih bunara. Treba poštovati postojeći ambijent.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika