Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri zlatne medalje stigle u Vajsku

U organizaciji Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, u tuzlanskom naselju Breške od 18. do 20. listopada održan je 13. međunarodni Poljosajam, na kojem su svoje proizvode izložili mnogobrojni izlagači iz Tuzlanskog kantona, ali i ostalih gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine. Među izlagačima bila je i Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg iz Vajske, čiji su predstavnici sudjelovali na ovome sajmu drugi puta zaredom.  
Na svome štandu, koji je bio jedan od najposjećenijih na sajmu, između ostaloga i zbog šarenila i ljepote nošnje, kao i zbog šokačkih ponjava, predstavili su se s autentičnim proizvodima iz Vajske. Tako su se na njihovom štandu našli stari kolači: lenja pita, šape, gužvara s makom i orasima, oblande, a među njima i domaći pekmez od marelica rađen po staroj recepturi naših majki, pekmez od šljiva, kiseli krastavci i jabuke iz njihovog sela. Za rakiju od loze, jabuke i marelice, udruga je osvojila i tri zlatne medalje.  
Tijekom Poljosajma, koji je trajao tri dana, promovirani su tradicionalni zanati, proizvodi i usluge, a održan je i međunarodni stručni skup na teme: Tradicionalni proizvodi, kultura, običaji, usluge, okoliš i biološka raznolikost u funkciji ruralnog razvoja; Tradicionalni proizvodi Tuzle i TK; Stanje i perspektiva uzgoja napuštenih konja; Slobodan uzgoj jaja i Uzgoj povrća u plasteničkoj proizvodnji.  
Također, održano je i nekoliko predavanja o Preradi voća u malim proizvodnim pogonima, Pitanju otpadnih voda na seoskom gospodarstvu, Agrometeorološkim stanicama za sigurnost u biljnoj proizvodnji i Proizvodi od divlje jabuke, pčelarenje i seoski turizam.
HKU Antun Sorgg je na sajam došla na poziv Ilije Stojaka, kojem se zahvaljuje, kao i Radojki i Stjepanu na gostoprimstvu. 
A. Š. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika