Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put te definira

Prva tribina u organizaciji petrovaradinske Hrvatske mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, organizirana je u kući bana Jelačića u Petrovaradinu 19. listopada. Ova je organizacija, po riječima voditelja Damira Katića, hrabro nastupila najavom redovitog organiziranja i okupljanja mladih i rada za mlade. 
»Zamisao je razgovarati o problemima koji mlade muče, upućujući ih i ohrabrujući dobrim primjerima u suradnji s Mladeži DSHV-a i uz pomoć Hrvatskoga nacionalnog vijeća«, kazao je na početku tribine Katić. 
Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković pojasnio je da je cilj ove organizacije da bude svojim aktivnostima nazočna u svim mjestima u Vojvodini gdje žive Hrvati. 
»Želimo podići nacionalnu svijest i učiniti da se mladi osjećaju prihvaćenima i da znaju da nisu ostavljeni sami. U narednom razdoblju tribine ćemo organizirati u svakom mjestu pokazujući tako svoje prisustvo u ovom društvu«, kazao je on.

Dolazak do cilja

»Dolazim iz Golubinaca, gdje sam završio osnovnu školu«, započeo je svoje predstavljanje gost prve tribine Boris Udovčić, član Hrvatskoga nacionalnog vijeća. 
On je na predavanju Egzistencija mladih nakon studija – učimo iz primjera dobre prakse iznio svoj profesionalni put i poglede na budućnost mladih nakon završenih studija. 
»Nakon osnovne škole put me je vodio u Beograd, gdje sam završio srednju arhitektonsku školu i nakon toga otišao u Suboticu na studije na Građevinskom fakultetu. Tamo sam nakon studija ostao raditi, no nakon četiri godine sam se vratio u Golubince i ondje se zaposlio. Član sam Hrvatskog nacionalnog vijeća, predsjednik Odbora za informiranje. I tko sam ja? Bi li drugi potvrdili da sam ja ono što o sebi mislim da jesam? Često sebe doživljavamo kao supermene, no ispod kostima super-junaka smo drugačiji. Često smo, u stvari kao anti-junaci, kao Spužva Bob: nešto hoćemo, pa nešto nećemo, ne znamo kamo smo krenuli, sve nam je zanimljivo i sve želimo, ali ne znamo kamo smo krenuli, gdje nam je cilj i kako da uspijemo. Svatko od nas ima svoj cilj i vodilju kako doći do njega«, kazao je Udovčić. 
On je u nastavku predstavio uobičajeni način dolaska do cilja. 
»Kod cilja je važna nagrada, da je jasno vidimo i da znamo što hoćemo. Cilj je prilično visoko, naročito ako krenemo s niskog starta. Svjesni smo svoje situacije, da smo dolje i da nas čeka puno koraka da se popnemo. Najvažnije je imati plan kako do cilja doći. Put prema cilju je podijeljen na niz sitnih koraka koje treba svladati da bismo do njega došli. Jer, kad sagledaš cilj, često vidiš da je to nemoguće. Svaki dan radiš na tome da cilj dostigneš i krećeš se k njemu. Iskusi život, budi otvoren, mudro povezuj stvari i budi svjestan posljedica svojih postupaka. Ima na putu k cilju trenutaka kada se demotiviraš. Što je on dalje, to je veća šansa da negdje poklekneš. Tu stupaju prijatelji i obitelj – svi koji te mogu motivirati i dati ti ljestve, pogurati te. Potapšati te po ramenu. Pepoznati da si na putu. Posljednji korak je često najteži, no osvrni se oko sebe i vidi što si postigao i prešao na svojem putu. Moraš imati vjeru u sebe«, kazao je Udovčić.  

»Ne budite getoizirani«

On se detaljno zadržao i na preprekama, uspoređujući ih s onima u svojoj karijeri. 
»Svatko je lupio u zid. Ne možemo željeti nešto, a da prethodno mi nešto nismo napravili. Put te definira. Cilj je jednako važan kao i put. Kroz taj put upoznaješ sebe, upoznaješ nove stvari i nove ljude. Važno je ne biti zatvoren. Ne budite getoizirani, ne zatvarajte se u ljušturu«, upozorio je predavač. 
Udovčić je predstavio i strahove, najčešće prepreke na putu do cilja. 
»Rađamo se s tri ozbiljna straha: strah od pada, od napuštenosti i strah od iznenadnih zvukova. Okruženje nam nameće strahove, to breme koje trebamo nositi. Postoje opravdani strahovi koji te motiviraju. Te strahove moramo kanalizirati i od njh napraviti krila koja nam pomažu doletjeti do cilja.« 
Nanon Udovčićeve nekonvencionalne i motivirajuće priče, protkane vlastitim iskustvima, razvila se živa rasprava u kojoj su sudjelovali mladi pristigli iz Tavankuta, Subotice, Đurđina, Petrovaradina, Monoštora, Novog Sada, Bačkog Gradišta, Novih Banovaca i Beočina. Ona daje nadu da će nastojanja DSHV-a u ovakvom načinu rada s mladima biti uistinu djelotvorna. 
M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika