Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sa Stantić šora do Korzoa

U prvoj polovici i sredinom prošloga stoljeća nedjeljom, nakon »velike« mise, mladi Subotičani su imali običaj ići do Korzoa i ondje šetati. Također, korzirali su istoga dana i prije odlaska na večernju zabavu. Bila je to prilika za druženje i upoznavanje budućih parova, jer su se toga dana okupljali mladi sa svih strana. 

Za god u varoš

Najviše mladih salašara dolazilo je u varoš za vrijeme velikih blagdana, što se kod bunjevačkih Hrvata nazivalo godovima. Ova blagdanska okupljanja bila su organizirana, kako je navedeno u Leksikonu podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, u razdoblju od Sveta tri kralja do posljednje nedjelje pred advent, kad nije bilo velikih poslova na njivi. Godovi su organizirani na Petrov (blagdan sv. Petra i Pavla), Veliku Gospojinu, a najpoznatiji su bili na blagdan Sveta tri kralja i Marin, tj. Svijećnicu. 
Sudeći prema velikom broju mladih odjevenih u zimsku odjeću koji korziraju na prikazanoj fotografiji, možemo pretpostaviti da je ona snimljena prigodom jednog od godova – ili na Sveta tri kralja ili na Marin. U prvom planu fotografije su tri prijateljice, sve s istim prezimenom Stantić iz Stantić šora (Đurđin). 
S lijeva na desno stoji Kata (prdačno Svetina), udana također Stantić, te Bara (prdačno Dida Nacina) i Ana (prdačno Gurđina), udane za braću Dulić (prdačno Morkanov). 
Djevojka u sredini, Bara Dulić sada ima 83 godine i jedina je živa od njih tri. Ima dvoje djece, a s mužem Pajom je živjela u Đurđinu, sada je u Subotici. 
Priča nam kako su djevojke voljele nedjelju i da je taj dan bio drugačiji od drugih: »Vozom koji je išo Pačirskom prugom u sedam sati ujtru smo dolazile do grada na misu u katedralu. Posli tog smo išli na Korzu u šetnju. Nikad same, uvik u pratnji prijateljica. Napravile smo jedan-dva kruga, zavisno od vrimena, jel smo do podne morale doć na užnu. Tim prilikama se nismo vraćale kući na salaš, već je svaka bila kod svoje rodbine na užni. Posli podne smo se opet nalazile na Korzi, posli čega smo svi išli na zabavu u Zanatsku. Spavali smo kod rodbine di smo bili na užni, a kući bi se vraćali vozom u ponediljak ujutru.«
Bara kaže da je s 19 godina počela ići na misu u grad kad su godovi i da je tako bilo sve dok se nije udala. Na pitanje je li s prijateljicama išla nekada nedjeljom u grad nakon udaje, iznenađeno se nasmijala: »Ma kaki, kad si se udala, imaš svoju kuću i nema iđišta nigdi«. Kaže da su se nakon udaje žene družile po kućama. »Vidile bi se nediljom u crkvi u selu i posli mise bi se dogovarale kod koje ćemo doć – ako nismo išli u varoš kod rodbine«, sjeća se Bara i priča da su se za tu prigodu pravili kolači, najčešće pogača s makom, sirom, višnjama...

Šest dana rada

Sve tri djevojke s fotografije, kao i većina drugih mladih Subotičana u to vrijeme, svoje supružnike upoznala je na godovima. Ono što je još zajedničko Kati, Bari i Ani je da su se udale za mlađe momke što u to vrijeme, kako doznajemo, nije bio rijedak slučaj. 
Ana je s Markom Dulićem rodila četvero djece od kojih je najmlađa kćerka Marija Mandić, inače i vlasnica ove fotografije. Ona kaže kako se sjeća maminih priča o odlasku nedjeljom u grad, što je kod Ane bilo specifično jer je tada posjećivala roditelje i braću i sestru koji su živjeli u gradu. Ana je sama živjela na salašu i radila sve poslove, jer se nije školovala, kaže Mandić. Ono što je još interesantno u vezi s Anom i Markom, kako nam priča kćerka Marija, je to da su među prvima prešli sa salaša u selo. Kako kaže, te 1965. godine više susjeda su imali u Stantić šoru, nego u samom selu. 
Katina kći Eržika Horvacki kaže kako joj je mama uvijek s posebnom radošću pričala o svojim djevojačkim danima. Kaže da je govorila kako se odlazak na god nije podrazumijevao nego da je trebalo puno raditi cijeli tjedan – kad cura zasluži, onda bi mogla ići u grad. Kata je rodila četvero djece s Bartušom Stantićem (Čoban), od kojih je troje živih. Živjela je s mužem u Čobanovom šoru (Đurđin). 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika